4 °C

ФИ.КОМ 6

Ромчета се сбиха пред джамията в Кърджали за милостиня

Меле за жълти стотинки

Ромчета се биха за бонбони и жълти стотинки в двора на джамията в Кърджали след празничната молитва за Курбан Байрама. Мургавите кърджалийци се нахвърляха с настървение върху дребните подаяния,подхвърляни от излизащите от храма богомолци. Около двадесетина циганчета бяха окупирали изхода на джамията. Те си  раздаваха шамари в момента, в който на земята паднеха бели стотинки. Мургавите буквално обсадиха градоначалника на Кърджали Хасан Азис и не му даваха да си тръгне преди да им даде милостиня.

  От рано сутринта мюсюлмани се стекоха по традиция за празничната молитва за Курбан Барама. Тя бе предшествана от проповед за добродетелите на исляма. Стотици успяха да влязат в храма. Дъждът попречи на десетки богомолци да отправят молби към Аллах върху одеяла и килими в двора на джамията, каквато е практиката в други години. Джамията е тясна и се налага стотици да коленичат извън храма. Сега някои останали отвън предпочетоха да се помолят прави в съседните кафенета, слушайки гласът на имама.

  В 8,20 часа бе обявено настъпването на Курбан Байрама. По традиция мюсюлманите раздаваха бонбони на своите познати. По-младите целуваха ръка на по-възрастните в знак на почит.

 На молитвата присъства председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед. Той заяви за Кърджали бг вести, че все още няма развитие на спора с Недим Генджев за Главно мюфтийство. За сега няма изгледи за скорошно провеждане на обединителна конференция на мюсюлманите в България.

  По повод Курбан Байрама благотворителен обяд дадоха от вестник „Заман”. Присъстваха кметът на Кърджали Хасан Азис, общественици, журналисти. Благотворителната проява на вестника се превърна в традиция.

  Курбан Байрама стана повод стотици изселници да се върнат в Кърджали, за да видят своите близки и да празнуват с тях. Улиците се изпълниха с коли с турска регистрация. Сутринта често ставаха задръствания.

  Утре в Кърджали 14 жертвени животни ще бъдат предоставени за бедни от Генералното консулство на република Турция в Пловдив. Кочовете ще бъдат умъртвени в кланица, а месото раздадено.

Георги Кулов

Хасан Азис приклещен от роми
Молитва в кафенето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини