Ромчета се сбиха пред джамията в Кърджали за милостиня

Меле за жълти стотинки

Ромчета се биха за бонбони и жълти стотинки в двора на джамията в Кърджали след празничната молитва за Курбан Байрама. Мургавите кърджалийци се нахвърляха с настървение върху дребните подаяния,подхвърляни от излизащите от храма богомолци. Около двадесетина циганчета бяха окупирали изхода на джамията. Те си  раздаваха шамари в момента, в който на земята паднеха бели стотинки. Мургавите буквално обсадиха градоначалника на Кърджали Хасан Азис и не му даваха да си тръгне преди да им даде милостиня.

  От рано сутринта мюсюлмани се стекоха по традиция за празничната молитва за Курбан Барама. Тя бе предшествана от проповед за добродетелите на исляма. Стотици успяха да влязат в храма. Дъждът попречи на десетки богомолци да отправят молби към Аллах върху одеяла и килими в двора на джамията, каквато е практиката в други години. Джамията е тясна и се налага стотици да коленичат извън храма. Сега някои останали отвън предпочетоха да се помолят прави в съседните кафенета, слушайки гласът на имама.

  В 8,20 часа бе обявено настъпването на Курбан Байрама. По традиция мюсюлманите раздаваха бонбони на своите познати. По-младите целуваха ръка на по-възрастните в знак на почит.

 На молитвата присъства председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед. Той заяви за Кърджали бг вести, че все още няма развитие на спора с Недим Генджев за Главно мюфтийство. За сега няма изгледи за скорошно провеждане на обединителна конференция на мюсюлманите в България.

  По повод Курбан Байрама благотворителен обяд дадоха от вестник „Заман”. Присъстваха кметът на Кърджали Хасан Азис, общественици, журналисти. Благотворителната проява на вестника се превърна в традиция.

  Курбан Байрама стана повод стотици изселници да се върнат в Кърджали, за да видят своите близки и да празнуват с тях. Улиците се изпълниха с коли с турска регистрация. Сутринта често ставаха задръствания.

  Утре в Кърджали 14 жертвени животни ще бъдат предоставени за бедни от Генералното консулство на република Турция в Пловдив. Кочовете ще бъдат умъртвени в кланица, а месото раздадено.

Георги Кулов

Хасан Азис приклещен от роми
Молитва в кафенето
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини