ГЕРБ цака ДПС в Кърджалийско с Избирателния кодекс

Цвета Караянчева

ГЕРБ цака ДПС в Кърджалийско с Избирателния кодекс и дава сериозна заявка за спечелване на вота в поне три от общините на областта. Както обещаха герберите въвеждат принципа на уседналост, който слага край на двадесетгодшния изборен туризъм в Кърджалийско. Ще трябва да сте живели поне десет месеца на настоящия си адрес за да имате право да упражните вота си. За местните избори гласуващите ще трябва да имат както постоянен, така и настоящ адрес в Кърджалийско. Това ще бъде отразено в избирателните списъци. Така изселниците  от Турция няма да могат да бъдат дописвани в изборните книжа. Ако това стане глобите са солени-от 1000 до 5000 лева.

С тази мярка ДПС само в Кърджали губи 20% от гласовете.

 Законопроектът за  Избирателен кодекс бе представен в областния център от един от неговите вносители и автори- народният представител Цвета Караянчева.

 Тя поясни също, че се премахват удостоверенията за гласуване на друго място. Тази възможност ще имат само членовете на избирателните комисии.

  Сериозен проблем за ДПС ще бъде въвеждането на интегрална бюлетина, както за местните, така и за президентските избори.Тя се оказва сериозно изпитание за електората на Движението практиката показва,че  до 20 на сто ще се объркат и ще пуснат невалидна бюлетина.

  Освен това се налагат бариери върху контролирания вот. Отметката в интегралната бюлетина ще бъде Х ,поставена със син химикал, предоставен от секционната избирателна комисия. Така няма да може да се проследи от представителите на партиите в секционните комисии, как е гласувано. Ако се постави друга отметка или се ползва цветен химикал, бюлетината е невалидна.

 Ограничаването на броя на застъпниците на двама в секция от една партия пък ще реже купуването на гласове.

  Придружителите ще влизат с болни граждани само след предоставяне на решение от ТЕЛК. Придружител ще може да посети тъмната стаичка само два пъти. Ще има специален протокол за придружителите.

 Кодексът предвижда експериментално да се гласува в Регионален преброителен център в неголяма община. Секционните комисии ще носят урните в него и бюлетините ще се броят в центъра, като се сверяват със списъци. Така е изключено да се правят манипулации на вота от секционните комисии. Ако експериментът се окаже успешен ще се въведе за следващите избори.

Законопроекта ще влезе на първо четене в сряда.Очаква се партия „Актака”,която го подкрепя да направи още по радикални предложения ,насочени срещу ДПС.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини