Една четвърт от кърджалийци не получават пари за извънреден труд

26,4% от работниците и служителите в Южен централен район за планиране, в който влиза и област Кърджали не получават заплащане за извънредния си труд. Това е най-восоката стойност за шесте района в страната, сочи допитване, извършено от Българската търговско промишлена палата. То е в рамките на национално проучване на палата сред фирми работещи в светлата страна на икономиката за нарушения на трудовото законодателство и гравитиране към сивия сектор. Изследването е част от четиригодишен проект, в партньорство с КТ „Подкрепа”, финансиран от Европейския социален фонд.

Според допитването Южният централен район е на предпоследно място по регулярност на внасяне на осигурителните вноски от страна на работодателите-88 %.

   Кърджалийска област е сред отличниците в Южен централен район за планиране. Според Олга Чугунска 95 на сто от анкетираните 131 бизнесмени и работници съобщават, че имат трудови договори. Едва 4 процента са на граждански. 1% работят без договор. Две трети от анкетираните в Кърджали са от малски фирми. 95% от тях обаче твърдят ,че имат длъжностни характеристики.

 88% от анкетираните заявяват, че получават изцяло заплатите си по трудовия договор. 12 на сто обаче признават, че вземат част от възнаграждението под масата. За Южен централен район получаването на цялото възнаграждение по договора е за 81% от анкетираните. Това поставя област Кърджали на последно място в региона.

  Особено тежко е положението със заплащането в ОЦК, каза шефът на Крджалийската търговско промишлена палата инж.Наско Настев. Зле са и условията на труд. Според него картината в много шивашки предприятия на чужди инвеститори е сходна, но те не участват в проучването  и не дават информация.

  Лидерът на КТ „Подкрепа” в Кърджали Магдалена Ахчиева даде за пример работници, уволнени от гръцката фирма „Булфанко”, които не искат отново да започнат работа в други шивашки фабрики заради неизгодните условия на труд.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини