Кулминация на хаджа за нашенци в Мека

  Настъпва кулминацията за поклонението на хаджиите от Кърджалийско в Мека. Днес е деня Арифе, в който те ще се качат на планината Арафат край Мека. Те бяха вече в Медина ,а в Мека се поклониха на черния камък в Каабето. Утре им предстои да замерят с камъни шейтана и да колят жертвено животно.

 Общо 17 поклонници потеглиха тази година от Кърджали  на хаджилък в светите места на мюсюлманите. Повечето са наши изселници в Турция. Нашенци се записват за хаджилък в Кърджали защото наплива в южната съседка е голям и квотите винаги са препълнени. В България мераклиите са по-малко и остават свободни места. Посещението на поклонниците  е организирано от Главно мюфтийство. Маршрутите по които заминаха нашите мюсюлмани са два:Единият е с автобус до Истанбул и от там със самолет до Саудитска Арабия. Цената на пакета е 2300 евро. Вторият е с автобус през Турция,Сирия и Йордания. Струва 1650 долара.

  Пакетите включват осемдневен престой в Медина, през който бяха посетени свещените за мюсюлманите места: Месджид-и –Небеви, планината Ухуд, Джамията Куба и др.

В Мека е предвиден 15 дневен престой, през който се извършват обредите на хаджа. Организирани са посещения на планината Нур, планината Севр,планината Рахме в Арафат, както и ежедневни посещения на Каабето.

 Главно мюфтийство предоставя на богомолците стаи в престижни хотели и храна два пъти на ден. Има почасов превоз за Каабето.

 Всеки един от хаджиите получава ихрам/бяла дреха без шевове/,за жените-забрадка, 10 л.-земзем, информационна литература и указание за извършване на хадж, едногодишен абонамент на сп.”Мюсюлмани”. Помислено е дори за чантите и рекламните тениски.

  Според свещения за мюсюлманите Коран „дълг на хората към Аллах е поклонението хадж при Каабето-за онзи който може да отиде”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини