Направленията за специалисти свършиха,колапс при джипитата

 Направленията за специалисти и лабораторни изследвания в Кърджали свършиха и почти всички джипита спряха да изпращат болните при своите колеги в поликлиниките.Чаканите от Здравната каса  и обещани допълнителни направления ги няма. Поставените табели, че те се издават само при спешни случаи вече не са актуални. Това съобщиха за Кърджали бг вести лични лекари от града. Те се страхуват да издават допълнително направления за специалисти и лаборатория, защото Касата ги кара да ги плащат от джоба си когато са надхвърлили лимитите. Такъв случай доведе до протести на джипита в Пазарджик.

 Причината за колапса е това, че за тази година лимитите са окастрени с 40 на сто. Естествено в края на годината направленията свършиха. Особено е тревожно с направленията за лабораторни изследвания,защото те блокират работата и на личните лекари.На практика пациентите не получават адекватно лечение.Играе се хазарт „тука има тука нема” за евентуално заболяване.

 Джипитата искат да се върне системата от времето, когато шеф на Националната здравно осигурителна каса бе д-р Иван Букарев. Тогава се вземаха предвид броя на прегледите за месец при личните лекари и диференцирано се отпущаха по голям брой направления.  Днес направленията се дават на брой пациенти, независимо дали една лекарска практика има повече хронично болни и възрастни пациенти от друга.

 Според джипитата се нарушава закона за здравето,който постановява,че всеки български гражданин има право на достатъчна медицинска помощ. Тя предвижда своевременност,  и качество,както и зачитане правата на пациента.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини