13 °C

Два нови социални проекта спечели община Ардино

Ресми Мурад

По време на работната среща на кметовете на населени места в община Ардино с градоначалника Ресми Мурад бяха представени два нови социални проекта, които ще се реализират на територията на общината. Това са проект "Подкрепа за достоен живот" (социална услуга „Личен асистент" за лица с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват), в партньорство с Агенция за социално подпомагане и Дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване” и проект „Грижа в семейна среда – домашни помощници и социални асистенти”. Пред присъстващите администраторът на проект „Подкрепа за достоен живот” Айсен Саидова съобщи, че продължителността му е 14 месеца и ще се реализира на три етапа. В първия етап ще бъдат назначени 11 лични асистенти, а във втория 27, като те могат да обслужват повече от един потребител. Документи за първия етап се подават от 8 до 22 ноември, за втория от 10 до 24 януари 2011 г., а за третия от 8 до 22 ноември 2011 г. Саидова уточни, че подаването на документи за включване в Проекта (I етап) се извършва общината (района), по местоживеене на кандидата по настоящ адрес. Проектът ще стартира на 10 януари.
Координаторът на проект „Грижа в семейна среда – домашни помощници и социални асистенти” Елван Исмаил запозна присъстващите с условията и изискванията му. Тя отбеляза, че по проекта ще бъдат назначени 25 души, които ще обгрижват най-малко двама. Зам.-кметът Неджми Ходжов съобщи, че се подготвя още един проект, по който ще има възможност да се открият яслени и детски групи в повечето населени места в общината, като Бял извор, Жълтуша, Падина, Млечино, Горно Прахово, Боровица. Той поясни, че на всички кметове на населени места са раздадени формуляри, за да уточнят по места броя на децата, чийто родители са безработни, получават социални помощи, не са здравно осигурени и имат здравни проблеми. Юксел Исмаил от Дирекция Бюро по труда в Ардино каза, че по Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" до края на годината 130 души от общината ще бъдат назначени на работа.
Директорът на Центъра за обществена поръчка в Ардино Светла Семерджиева припомни на кметовете дейността му. Тя разясни, че целта на Центъра е да съдейства за реформиране на системата за закрила на децата и намаляване броя на децата в риск чрез развиване на алтернативни услуги в общността. Семерджиева се обърна към тях с молба, ако има деца от рискови семейства в районите им да се обърнат към тях за евентуално съдействие.

Гюнер Шукри


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини