5 °C

Плевнелиев назначава проверка за водата в Кирковско по искане на ДПС

Неджми Али

   Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща да назначи проверка за поскъпването на гравитачната вода в община Кирково. Това стана по искане на народният представител Неджми Али. Депутатът поиска също така Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да преразгледа решението си за повишаване на гравитачната вода в селата Тихомир, Чакаларово, Джерово, Дружинци, Завоя,  Шумнатица,Горно Кирково и Веслец.

   Обещанието на министър Плевнелиев додйде по време на парламентарния контрол в отговор на питане на народните представители Неджми Али и Лютви Местан. От трибуната въпросът бе отправен от депутата Неджми Али. Той посочи, че с решение на ДКЕВР от 1 януари цената на гравитачно подаваната вода за посочените села в Кирковско е поскъпнала 2,5 пъти-от 0,38 на 0,84 лв.без ДДС. Спроред народният представител в мотивите на В и К ООД Кърджали за поскъпването на водата са допуснати редица пропуски. Операторът не е оповестил по подходящ начин чрез средствата за масово осведемовяне, предложенията за нови цени в едномесечен срок преди подаването на заявлението за утвърждаването им.

Общите загуби на доставената по гравитачен път вода са едва 7 %, докато за помпажната те достигат 42,6%. Парадоксалното според депутата е ,че делът на подаваната по гравитачен път вода е едва 3 % от общото количество, а разходите са формирани на база 6 % от общите разходи на дружеството. Неджми Али подчерта, че няма разходи за еленергия , а на практика потребителят заплаща услуга, която не му е предоставена.

 Депутатът сочи, че рязкото увеличаване на цената на водата , подавана по гравитачен път е създала огромно напрежение и недоволство сред жителите на община Кирково, които настояват цената й да бъде преразгледана.

 В отговорът си министър Плевнелиев отбеляза ,че стойността от 0,38 лв. на куб. м не отразява действителните разходи по нейната доставка, които са значително по големи. Във „В и К”-Кърджали цената години наред не е била променяна и не отразява реално направените разходи.  Тя е била изкуствено държана ниска. Стойността на гравитачната вода е калкулирана въз основа на закон от 2008 г.и бизнесплан на „В и К” Кърджали,  който е публично определен и обсъден, каза още министърът. Бизнеспланът е обоснован и доказан до последния лев пред ДКЕВР. Плевнелиев подчерта, че в дружеството в Кърджали държавата има 51 % дял,останалият е на общините.

 В репликата си народният представител отбеляза, че със своите 51 % държавата е принципал. Общините не могат да окажат влияние тъй като от една година не са провеждани съвместни заседания с тяхно участие,за да могат да се дискутират тези проблеми.В същото време с поскъпването на водата се влошава нейното качество. В Чакаларово е спряно подаването на вода за детската градина и училището по тази причина.

Според Неджми Али във „ВиК” има много назначения и увеличен щат. Думите му предизвикаха престрелка с народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини