Плевнелиев назначава проверка за водата в Кирковско по искане на ДПС

Неджми Али

   Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща да назначи проверка за поскъпването на гравитачната вода в община Кирково. Това стана по искане на народният представител Неджми Али. Депутатът поиска също така Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да преразгледа решението си за повишаване на гравитачната вода в селата Тихомир, Чакаларово, Джерово, Дружинци, Завоя,  Шумнатица,Горно Кирково и Веслец.

   Обещанието на министър Плевнелиев додйде по време на парламентарния контрол в отговор на питане на народните представители Неджми Али и Лютви Местан. От трибуната въпросът бе отправен от депутата Неджми Али. Той посочи, че с решение на ДКЕВР от 1 януари цената на гравитачно подаваната вода за посочените села в Кирковско е поскъпнала 2,5 пъти-от 0,38 на 0,84 лв.без ДДС. Спроред народният представител в мотивите на В и К ООД Кърджали за поскъпването на водата са допуснати редица пропуски. Операторът не е оповестил по подходящ начин чрез средствата за масово осведемовяне, предложенията за нови цени в едномесечен срок преди подаването на заявлението за утвърждаването им.

Общите загуби на доставената по гравитачен път вода са едва 7 %, докато за помпажната те достигат 42,6%. Парадоксалното според депутата е ,че делът на подаваната по гравитачен път вода е едва 3 % от общото количество, а разходите са формирани на база 6 % от общите разходи на дружеството. Неджми Али подчерта, че няма разходи за еленергия , а на практика потребителят заплаща услуга, която не му е предоставена.

 Депутатът сочи, че рязкото увеличаване на цената на водата , подавана по гравитачен път е създала огромно напрежение и недоволство сред жителите на община Кирково, които настояват цената й да бъде преразгледана.

 В отговорът си министър Плевнелиев отбеляза ,че стойността от 0,38 лв. на куб. м не отразява действителните разходи по нейната доставка, които са значително по големи. Във „В и К”-Кърджали цената години наред не е била променяна и не отразява реално направените разходи.  Тя е била изкуствено държана ниска. Стойността на гравитачната вода е калкулирана въз основа на закон от 2008 г.и бизнесплан на „В и К” Кърджали,  който е публично определен и обсъден, каза още министърът. Бизнеспланът е обоснован и доказан до последния лев пред ДКЕВР. Плевнелиев подчерта, че в дружеството в Кърджали държавата има 51 % дял,останалият е на общините.

 В репликата си народният представител отбеляза, че със своите 51 % държавата е принципал. Общините не могат да окажат влияние тъй като от една година не са провеждани съвместни заседания с тяхно участие,за да могат да се дискутират тези проблеми.В същото време с поскъпването на водата се влошава нейното качество. В Чакаларово е спряно подаването на вода за детската градина и училището по тази причина.

Според Неджми Али във „ВиК” има много назначения и увеличен щат. Думите му предизвикаха престрелка с народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини