Плевнелиев назначава проверка за водата в Кирковско по искане на ДПС

Неджми Али

   Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща да назначи проверка за поскъпването на гравитачната вода в община Кирково. Това стана по искане на народният представител Неджми Али. Депутатът поиска също така Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да преразгледа решението си за повишаване на гравитачната вода в селата Тихомир, Чакаларово, Джерово, Дружинци, Завоя,  Шумнатица,Горно Кирково и Веслец.

   Обещанието на министър Плевнелиев додйде по време на парламентарния контрол в отговор на питане на народните представители Неджми Али и Лютви Местан. От трибуната въпросът бе отправен от депутата Неджми Али. Той посочи, че с решение на ДКЕВР от 1 януари цената на гравитачно подаваната вода за посочените села в Кирковско е поскъпнала 2,5 пъти-от 0,38 на 0,84 лв.без ДДС. Спроред народният представител в мотивите на В и К ООД Кърджали за поскъпването на водата са допуснати редица пропуски. Операторът не е оповестил по подходящ начин чрез средствата за масово осведемовяне, предложенията за нови цени в едномесечен срок преди подаването на заявлението за утвърждаването им.

Общите загуби на доставената по гравитачен път вода са едва 7 %, докато за помпажната те достигат 42,6%. Парадоксалното според депутата е ,че делът на подаваната по гравитачен път вода е едва 3 % от общото количество, а разходите са формирани на база 6 % от общите разходи на дружеството. Неджми Али подчерта, че няма разходи за еленергия , а на практика потребителят заплаща услуга, която не му е предоставена.

 Депутатът сочи, че рязкото увеличаване на цената на водата , подавана по гравитачен път е създала огромно напрежение и недоволство сред жителите на община Кирково, които настояват цената й да бъде преразгледана.

 В отговорът си министър Плевнелиев отбеляза ,че стойността от 0,38 лв. на куб. м не отразява действителните разходи по нейната доставка, които са значително по големи. Във „В и К”-Кърджали цената години наред не е била променяна и не отразява реално направените разходи.  Тя е била изкуствено държана ниска. Стойността на гравитачната вода е калкулирана въз основа на закон от 2008 г.и бизнесплан на „В и К” Кърджали,  който е публично определен и обсъден, каза още министърът. Бизнеспланът е обоснован и доказан до последния лев пред ДКЕВР. Плевнелиев подчерта, че в дружеството в Кърджали държавата има 51 % дял,останалият е на общините.

 В репликата си народният представител отбеляза, че със своите 51 % държавата е принципал. Общините не могат да окажат влияние тъй като от една година не са провеждани съвместни заседания с тяхно участие,за да могат да се дискутират тези проблеми.В същото време с поскъпването на водата се влошава нейното качество. В Чакаларово е спряно подаването на вода за детската градина и училището по тази причина.

Според Неджми Али във „ВиК” има много назначения и увеличен щат. Думите му предизвикаха престрелка с народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини