50-хиляден студентски протест в Лондон

Хиляди студенти и преподаватели, според участници 50 хиляди, протестираха вчера, 10 ноември в Лондон. Демонстрацията бе израз на несъгласието на свързаните с допълнителното и висше образование с планираното увеличение на таксите за обучение в Англия до 9 000 паунда за година.

Имало е сблъсъци между демонстранти и полиция. Разбита е жилищна сграда на Консервативната партия в Уестминстър, таблата са горени на клада пред нея.

Дейвид Камерън осъди насилието, което избухна по време на протести заради таксите за обучение. Министър председателят е заявил, че сблъсъците в центъра на Лондон, които доведоха до 35 ареста и 14 ранявания, са "неприемливи". Той е следил събитията от Сеул, където присъства на срещата на върха на Г-20. Камерън е дал висока оценка на "смелите" длъжностни лица, които се опитват да контролират тълпите, но заяви, че "няма достатъчно от тях." Пред BBC той определи ситуацията като "изключително сериозна" и приветства решението за провеждане на разследване. Той каза също, че няма да изоставят плана си за реформа на таксите за обучение.

Президентът на Националния съюз на студентите (NUS) Аарон Портър е казал пред BBC, че е "загубена много публична симпатия", заради насилието. "Това, което направихме бе да съберем 50 000 студенти, което сигурен съм, щеше да изпрати ясно послание към правителството", каза той.

Бившият командир на Летящия отряд (Flying Squad) командир Джон О`Конър е изказал мнение, че е било наивно да не се предвиди заплаха от анархистките групи.

Заместник-кметът на Лондон, който носи отговорност за контрола на столицата, каза, че са били проведени "голям брой срещи" със студентския съюз и са събрани много данни.

Според протестиращите, не става дума само за повишаването на таксите, а за орязаните финансови помощи на издръжка на бедни студенти, какти за образованието след 16 год. като цяло. Няма колеж или университет, който да не е застрашен от съкращенията. Всички приказки на правителството за "`Big Society" в дейсвителност не водят до нищо. А хората, които предизвикаха кризата са с пълни джобове, казва преподавател от Единбург.

Нивото на страстите по време на протеста доказва колко са ангажирани с проблема студентите, казва университетски служител от Бирмингам. Ако планът влезе в сила, образованието ще стане финансово непосилно за семейства от средната класа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини