Европейски нюзрум: Разгневени фермери парализират Брюксел в протест срещу земеделските правила на ЕС

В понеделник колони от фермери, протестиращи срещу земеделските разпоредби и вноса на храни, окупираха квартала на ЕС в Брюксел, блокираха пътища и запалиха огньове. След предложенията на Европейската комисия министрите на земеделието на ЕС обещаха да намалят бюрокрацията, но призоваха за по-амбициозни предложения, които да отговорят по-добре на исканията на земеделските стопани, отбелязва Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

В понеделник стотици трактори се движеха по улиците около централата на ЕС в Брюксел, докато министрите на ЕС се срещаха, за да търсят начини за оптимизиране на правилата в селското стопанство и бюрокрацията, които доведоха до протести в целия блок.

Около 900 трактора спряха движението в европейския квартал на града за втори път в рамките на един месец. Фермерите запалиха фойерверки, подпалиха гуми, хвърляха яйца и пръскаха с тор полицията, която в отговор прибегна до водни струи и сълзотворен газ.

Фермерите казват, че са разгневени от тежките регулации и евтиния внос, особено от Украйна. Намаляващите доходи от селскостопанска продукция също са основен източник на гняв. Като друг пример те посочват споразуменията за свободна търговия, например с южноамериканския търговски блок Меркосур. Според тях подобни споразумения позволяват навлизането на нискокачествени храни в Европа на дъмпингови цени, което кара европейските земеделски производители да се опасяват от нелоялна конкуренция.

Въпреки неотдавнашните протести срещу селскостопанските правила на ЕС, вчера Европейският парламент гласува в подкрепа на спорния Закон за възстановяване на природата, който има за цел да възстанови биоразнообразието и увредените екосистеми - но може да окаже допълнителен натиск върху селскостопанския сектор.

Въпреки че протестите на земеделските производители са често срещани в Брюксел, демонстрациите от този понеделник са най-екстремните, които градът е виждал след антисистемните шествия на „жълтите жилетки“ през 2018 г.

Фермерите излизат на улицата и в други части на Европа. В Испания например хиляди фермери се събраха пред Министерството на земеделието в Мадрид с плакати, сред които имаше надпис: „Селата са изпаднали в ада, а правителството не се интересува“.

Освен това в понеделник полски фермери блокираха ключова магистрала в Германия, като протестът им срещу регулациите на ЕС и „неконтролирания внос“ на украинско зърно продължаваше вече втори ден. Полски фермери блокираха и граничен пункт със Словакия, като поставиха бариери в село Барвинек и през първия час не позволиха на нито едно превозно средство да премине.

Хиляди полски фермери се събраха и във Варшава вчера, за да протестират срещу Европейската зелена сделка и за по-строг контрол върху вноса на селскостопански и хранителни продукти от Украйна.

Министрите от ЕС се срещнаха, за да намерят начин да успокоят гнева на фермерите

Протестите през уикенда, по време на които френският президент Еманюел Макрон бе подложен на гневно освиркване, разтревожиха лидерите на ЕС, които се опасяват, че те могат да се окажат благодат за крайната десница на европейските избори през юни. В събота Макрон присъства на годишното международно селскостопанско изложение в Париж, едно от най-големите и важни селскостопански изложения в света, където протестиращи влязоха в сблъсък с полицията.

В понеделник министрите на земеделието от 27-те страни-членки на блока бяха в Брюксел, за да разгледат предложенията на Европейската комисия за опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, в друг опит да успокоят опасенията на земеделските производители.

OСП се отнася до водещата политика на ЕС за субсидиране на селското стопанство. За да получат подкрепа от ОСП, земеделските стопани трябва да изпълняват редица условия, които подпомагат опазването на околната среда.

Европейската комисия е представила редица варианти за намаляване на бюрократичната тежест за земеделските стопани при достъпа им до субсидии, като наред с другото предлага по-голяма гъвкавост по отношение на използването на земята и земеделските инспекции. Предложенията също така предвиждат да облекчат някои екологични ограничения за земеделските стопани, включително чрез облекчаване на изискванията към бившите животновъди да превърнат земите си в пасища.

Комисията предвижда опростяване на административните процедури и промяна на начина на работа при инспекциите на място в опит да намали броя на посещенията на земеделските стопани с 50%. По-голяма свобода на действие може да бъде предоставена и на земеделските стопани, които не успяват да изпълнят изискванията на ОСП поради екстремни метеорологични явления.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски отвори вратата за преразглеждане на настоящите разпоредби на ОСП, които са в сила от 2023 до 2027 г. Той иска да преразгледа екологичносъобразните условия, които трябва да се прилагат в селскостопанския сектор, за да се получи подкрепа от ОСП. На 6 февруари Комисията се отказа и от спорно предложение за закон за намаляване на употребата на пестициди.

Въпреки това министрите на земеделието на ЕС поискаха от Европейската комисия „бързо“ да представи „по-амбициозни“ мерки в отговор на протестите на земеделските стопани, тъй като държавите членки смятат, че предложените мерки са „недостатъчни“.

Стъпка напред, но недостатъчна

Неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF) предупреди, че тези мерки не отговарят на опасенията на земеделските стопани.

„Европейската комисия тича като пиле без глава, хвърляйки екологични мерки под трактора“.
Ану Суоно, експерт по селскостопанска политика в Световния фонд за дивата природа.

„Тези мерки ще бъдат първата стъпка към отговаряне на опасенията на хората, но това не е достатъчно“, заяви пред репортери след срещата в Брюксел министърът на земеделието на Белгия Давид Кларинвал, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

„Новата ОСП е лошо написана, сегашните изключения са недостатъчни, трябват ни съществени промени“, каза италианският му колега Франческо Лолобриджида и поиска опростяване на правилата за сектора.

Испанският им колега Луис Планас заяви, че е необходим нов европейски пакт за земеделските производители и селските райони. Той призова Комисията спешно да представи законодателни предложения за промяна на някои от условията, на които трябва да отговарят земеделските стопани, за да получат подкрепа от ОСП. Според Планас тези изменения трябва да бъдат приети преди изборите за Европейски парламент през юни.

Словения приветства предложенията на Комисията за намаляване на бюрокрацията за земеделските стопани, но би искала да види повече гъвкавост в условията за плащане, заяви държавният секретар на министерството на земеделието Ева Кнез преди срещата на министрите в понеделник. Кнез отбеляза специално предложението за освобождаване на по-малките стопанства от проверките за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), които земеделските стопани трябва да изпълняват, за да получават директни плащания.

На 20 февруари българското министерство на земеделието и храните изпрати нотификация до Европейската комисия, че ще кандидатства за дерогация за 2024 г. по отношение на минималния дял на земеделската земя, предназначена за непроизводствени площи. Дерогацията дава на земеделските стопани по-голяма гъвкавост по отношение на площите, като поставя по-малко ограничения върху начина, по който земеделските стопани могат да ги използват, така че да се намалят загубите на приходи, като същевременно се гарантират съответните ползи за околната среда.

Хърватското правителство се опитва да осигури допълнителна бюджетна подкрепа за земеделските стопани, а чрез предложенията си в Съвета на ЕС - определени мерки и гъвкавост в рамките на наличните европейски земеделски фондове, заяви министърката на земеделието Мария Вучкович. Тя отбеляза, че нейното министерство подготвя предложения за намаляване на документооборота, който се очаква от фермерите.

Швеция: изграждането на доверие е от ключово значение

Швеция е една от малкото страни, в които нямаше големи протести на фермерите. Според Пале Боргстрьом, ръководител на най-голямата шведска земеделска асоциация Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), една от причините е „по-конструктивната дискусия и отношения“ между земеделските производители и правителството.

„В Швеция сме избрали да изградим доверие между земеделските производители и останалата част от обществото. Протестите биха били опустошителни и биха унищожили това доверие“, заяви наскоро Боргстрьом в интервю за шведската телевизия.

Според него шведските земеделски производители също така са имали повече успехи в получаването на компенсации от пазара в сравнение с по-южните части на Европа, където техните колеги са изправени пред по-тежко положение с веригите за отстъпки, „които винаги свалят цените“.

Повечето големи политически партии в Швеция също са силно протърговски настроени, като силно подкрепят споразуменията със страните от Меркосур, Нова Зеландия и Австралия.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини