Протест на енергетици и миньори блокира пътя Стара Загора

Протестиращите енергетици и миньори блокираха движението по пътя между Стара Загора и Казанлък при старозагорското село Змеево.  Наложи се автомобилите в участъка да изчакват на място. Припомняме, че това е третата протестна акция на сдружение "Миньори и енергетици заедно" в последните седмици. В нея участват работещи от комплекса "Марица-Изток", които настояват България да не плаща за въглеродните емисии от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне.

Искат също рекултивация на терените на мините, които да се стопанисват като земеделски горски фонд, а не за индустриални цели. Протестиращите са и против планираната от 1-ви юли частична либерализация на пазара на електроенергията, която според тях ще засегне домакинствата и ще доведе до непосилни сметки за ток. От името на сдружението в Стара Загора Йордан Стоянов заяви, че от организацията са категорични и няма да отстъпят от исканията си. Заплашват и да предприемат по-мащабни действия, ако няма реакция от страна на управляващите.

Протестът, започнал от Раднево, продължава с шествие към Казанлък. На разклона за Мъглиж протестиращите отново смятат да спрат движението за около 30 минути в ранния следобед. Автошествието ще продължи към Гурково и и Нова Загора, където от около 17 ч. движението ще бъде блокирано за около час и половина, предава БГНЕС. 

 

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини