Служители на затвори в Каталуния протестират след убийство на готвачка

В знак на протест срещу убийството на готвачка от затворник, затворническата охрана и останалият персонал в няколко затвора в испанската автономна област Каталуния спряха работа, предаде ДПА. От четвъртък вечерта някои затворници са заключени в килиите си денонощно, съобщи вчера каталунският министър на правосъдието Джема Убазарт.

Освен това са преустановени посещенията на роднини. Засегнати са около 1200 затворници, каза Убазарт. Според информации на държавната телевизия RTVE и други медии са поставени и блокади.Център за задържане на непълнолетни и женският затвор в Барселона също са засегнати, наред с места за лишаване от свобода.В някои затвори протестите са приключили, каза Убазарт.

Протестиращите служители настояват за повече мерки за сигурност и за оставката на министъра. Исканията са отчасти оправдани, призна Убазарт. „Отново предлагаме на синдикатите да се срещнем възможно най-скоро, за да разразрешим заедно проблемната ситуация.

Убазарт подчерта, че ще бъдат разкрити 800 нови работни места, но оставки са изключени. Испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка също обеща подобрения.

Служителите на затворите в Каталуния и други региони на Испания от месеци се оплакват от недостиг на персонал. Ситуацията ескалира след убийството на готвачката в затвора в Тарагона. Затворник намушка жената до смърт в сряда и след това се самоуби.

От правосъдното министерство обясниха, че затворникът вече е работил в кухнята от четири години и е имал "нормално поведение".

Източник: Novini

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини