2 °C

ФИ.КОМ 6

810 жалби до омбудсмана на Кърджали

810 устни и писмени жалби са постъпили при общественият посредник/омбудсмана/ на Кърджали Хакиф Емин от началото на мандата му от преди две години. Гражданите предпочитат устно да излагат проблемите си заради конфиденциалност на информацията, сочи статистиката. Писмените жалби са 236. Всички те са получили отговор или решение от обществения посредник.

 Три пъти е нараснал броят на жалбите на граждани свързани с проблеми с държавни органи през втората година на мандата в сравнение с първата. За сметка на това са намалели чувствително оплакванията от съдебните органи.Нарастват проблемите с мобилните оператори,сочат данните.

 Най-голям брой жалби се подават във връзка със собствеността на гражданите, социалните проблеми  и възстановяване на земи на бивши собственици.

 Правителството трябва да реши въпросът със собствеността на земите по т.нар „параграф 4”,дадени на времето за т.нар.”самозадоволяване”. Това може да стане с правителствено постановление. Трябва гражданите да придобият възможността бързо да ги закупят. Държавата нищо не губи ако ги придобият. Хората са ги облагородили и опасността да бъдат занемарени, заради бюрокрацията е голяма,смята обществения посредник Хакиф Емин.

Решен е проблемът с изплащането на допълнителните пенсии на работници от ОЦК от пенсионния фонд „Доверие”. Клошарка с помощта на полицията и прокуратурата бе настанена в психиатрия, бе осигурено общинско жилище на бездомна жена, земеделци получиха субсидии след намесата на Хакиф Емин.

Много от жалбите не са от компетенцията на обществения посредник на Кърджали и за тяхното решаване е търсено съдействието на бившия омбудсман на Република България Гиньо Ганев. За съжаление не на всички е получен отговор.

  Под ръководството на обществения посредник бе направена оценка на ефективността на община Кърджали в рамките на проекта „Прилагане на принципите на добро управление в местната власт”. Общинската администрация  показа 75% ефективност по европейските стандарти и получи много висока оценка. Омбудсманът на Кърджали представи оценката на национален форум,организиран от Гиньо Ганев. Той получи поздравление за това, че община Кърджали е била първата с такъв анализ в цялата страна.Документът е бил обективен и политически безпристрастен. Хакиф Емин получи поздравителен адрес от Фондацията за реформа в местното самоуправление ,която е партньор по проекта.

  Според общественият посредник на Кърджали не увеличаването ,а намаляването на броя на жалбите ще е атестация за неговата дейност. По малкото жалби означават, че институциите си вършат добре работата, благодарение на нашата намеса,смята Хакиф Емин.

 Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини