В Перперикон откриха най-стария кукер

Изображение на кукер върху фрагмент от сграфито керамика бе открито от археолога проф.Николай Овчаров на Перперикон. Находката се датира от 13 век и е най-ранното изображение на карнавални игри, открито в България. Рисунката на кукера е част от многофигурна композиция, която не е запазена в цялост.

Става дума за простонародно изображение на кукер - вижда се муцуна, зиналата паст, козина по главата, животински лапи на раменете. Овчаров смята, че маскираният е наметнат с мечешка кожа. Археологът интерпретира елементи от изображението като чанове около кръста.

Според проф. Овчаров освен в България маскарадните игри съществуват и в Северна Гърция. Те идват от античността и се свързват с Дионисиевите мистерии. Няма обаче пряка връзка между светилището на Дионис и това изображение, смята археологът.

Сред интересните находки от тази година професорът посочи и сребърен дамски пръстен от 10-12 век, в чиято направа са използвани всякакви техники, показващи нивото на бижутерство през онова време. Не по-малко важна е бронзова тока, с изображение на митичното същество грифон, която е била на мода във Византия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини