Болни отказват грижи заради натиск на съседи

Болни и възрастни хора са отказали грижите на социални асистенти и домашни помощници в община Кърджали заради натиск на близки и съседи. Практиката да се ползват социални работници да се грижат за хора с увреждания или старци няма традиция в Кърджалийско и това е една от причините за парадокса. Мнозина от отказалите социални услуги по-късно са променили мнението си. Това съобщиха в Кърджали координаторите на проекта ”Подкрепа за промяна”, осъществяван от община Кърджали, съфинансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общо 72 души са били обхванати от услугите „социален асистент” и „домашен помощник” в общината. Проблем с намирането на асистенти е имало в селата. Помогнали са всички кметове на населени места. Отчита се и рекордно участие на доброволци от неправителствените организации в града.

Целта на проекта е да предотврати настаняването на възрастни хора и деца с увреждания в специализирани домове. Създават се и нови работни местта в сферата на социалните услуги.

Социалните асистенти осигуряваха компания на хората, организираха им срещи с приятели и роднини, подготвяха чествания и празници. Домашните помощници отидоха още по- далеч. Те почистваха домове, поддържаха тоалета и хигиената на потребителите, приготвяха им домашна храна.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини