8 °C

Едва 40 на сто от блоковете в Кърджали с домоуправители

Едва 40 на сто от жилищните блокове, кооперации  и самостоятелни входове в Кърджали са избрали домуоправители, както изисква Законът за етажната собственост. До края на годината останалите ще трябва да направят това по нареждане на кмета Хасан Азис. Ако не го сторят, всеки техен жител е заплашен от глоба от 20 до 100 лева.

На 30 юни изтече срокът за доброволен избор на домоуправители. До тази дата в община Кърджали трябваше да се подадат заявления  за включване в регистър на сградите в режим на етажна собственост. Едва 270 заявления са подадени до този момент. Те удостоверяват, че кооператорите са провели общи събрания и са избрали Управителен съвет с председател. Той наследява домоуправителите от времето на социализма. Води се книга на собствениците, в която се вписва всеки обитател на блока,  кооперацията или входа. Целта е да има ред в адресната регистрация.

Избирането на т.нар. домоуправители е много важно сега, когато все повече жилищни сгради се нуждаят от ремонти на покривите или боядисване на стълбищата, пояснява Бирсен Ибрям, председател на комисията за етажната собственост в община Кърджали. Според нея само при солидарност на собствениците може безпроблемно да се събират средства за подръжка на сградите. Законът предвижда  намеса на кмета в само в случай на неотложни действия при бедствия или аварии. В останалите случаи думата имат домоуправител и Управителния съвет, избрани от Общо събрание.

Липсата на домоуправители осуети няколко проекта за сариниране на панелните спални във „Възрожденци”, за които общината искаше да кандидаства. Предвиждаше се съфинансиране на определен процент от разходите. Сега собствениците правят поединично саниране, което изглежда като кръпка на фасадите.

За съжаление гражданите малко познават законовата уредба. Затова правим всичко възможно чрез медиите и сайта на общината да разгласим задълженията им. Крайният срок за принудителното провеждане на общи събрания и избор на домоуправители е до края на годината. Ако това не стане, ще има санкции. Публикували сме всички необходими образци за документи в сайта на общината. Започваме нова кампания за провеждане на събрания, коята стартира от днес. Ще разлепим обяви по жилищните сгради, каза още Бирсен Ибрям.

Законът предвижда санкции не само за собствениците на апартаменти или техните обитатели, които не участват в избора на домоуправители или в попълването на домовите книги. Самите домуоправители също подлежат на глоби до 500 лева, ако не си гледат работата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021

Случаен виц

Последни новини