12 °C

ФИ.КОМ 6

Едва 40 на сто от блоковете в Кърджали с домоуправители

Едва 40 на сто от жилищните блокове, кооперации  и самостоятелни входове в Кърджали са избрали домуоправители, както изисква Законът за етажната собственост. До края на годината останалите ще трябва да направят това по нареждане на кмета Хасан Азис. Ако не го сторят, всеки техен жител е заплашен от глоба от 20 до 100 лева.

На 30 юни изтече срокът за доброволен избор на домоуправители. До тази дата в община Кърджали трябваше да се подадат заявления  за включване в регистър на сградите в режим на етажна собственост. Едва 270 заявления са подадени до този момент. Те удостоверяват, че кооператорите са провели общи събрания и са избрали Управителен съвет с председател. Той наследява домоуправителите от времето на социализма. Води се книга на собствениците, в която се вписва всеки обитател на блока,  кооперацията или входа. Целта е да има ред в адресната регистрация.

Избирането на т.нар. домоуправители е много важно сега, когато все повече жилищни сгради се нуждаят от ремонти на покривите или боядисване на стълбищата, пояснява Бирсен Ибрям, председател на комисията за етажната собственост в община Кърджали. Според нея само при солидарност на собствениците може безпроблемно да се събират средства за подръжка на сградите. Законът предвижда  намеса на кмета в само в случай на неотложни действия при бедствия или аварии. В останалите случаи думата имат домоуправител и Управителния съвет, избрани от Общо събрание.

Липсата на домоуправители осуети няколко проекта за сариниране на панелните спални във „Възрожденци”, за които общината искаше да кандидаства. Предвиждаше се съфинансиране на определен процент от разходите. Сега собствениците правят поединично саниране, което изглежда като кръпка на фасадите.

За съжаление гражданите малко познават законовата уредба. Затова правим всичко възможно чрез медиите и сайта на общината да разгласим задълженията им. Крайният срок за принудителното провеждане на общи събрания и избор на домоуправители е до края на годината. Ако това не стане, ще има санкции. Публикували сме всички необходими образци за документи в сайта на общината. Започваме нова кампания за провеждане на събрания, коята стартира от днес. Ще разлепим обяви по жилищните сгради, каза още Бирсен Ибрям.

Законът предвижда санкции не само за собствениците на апартаменти или техните обитатели, които не участват в избора на домоуправители или в попълването на домовите книги. Самите домуоправители също подлежат на глоби до 500 лева, ако не си гледат работата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини