Едва 40 на сто от блоковете в Кърджали с домоуправители

Едва 40 на сто от жилищните блокове, кооперации  и самостоятелни входове в Кърджали са избрали домуоправители, както изисква Законът за етажната собственост. До края на годината останалите ще трябва да направят това по нареждане на кмета Хасан Азис. Ако не го сторят, всеки техен жител е заплашен от глоба от 20 до 100 лева.

На 30 юни изтече срокът за доброволен избор на домоуправители. До тази дата в община Кърджали трябваше да се подадат заявления  за включване в регистър на сградите в режим на етажна собственост. Едва 270 заявления са подадени до този момент. Те удостоверяват, че кооператорите са провели общи събрания и са избрали Управителен съвет с председател. Той наследява домоуправителите от времето на социализма. Води се книга на собствениците, в която се вписва всеки обитател на блока,  кооперацията или входа. Целта е да има ред в адресната регистрация.

Избирането на т.нар. домоуправители е много важно сега, когато все повече жилищни сгради се нуждаят от ремонти на покривите или боядисване на стълбищата, пояснява Бирсен Ибрям, председател на комисията за етажната собственост в община Кърджали. Според нея само при солидарност на собствениците може безпроблемно да се събират средства за подръжка на сградите. Законът предвижда  намеса на кмета в само в случай на неотложни действия при бедствия или аварии. В останалите случаи думата имат домоуправител и Управителния съвет, избрани от Общо събрание.

Липсата на домоуправители осуети няколко проекта за сариниране на панелните спални във „Възрожденци”, за които общината искаше да кандидаства. Предвиждаше се съфинансиране на определен процент от разходите. Сега собствениците правят поединично саниране, което изглежда като кръпка на фасадите.

За съжаление гражданите малко познават законовата уредба. Затова правим всичко възможно чрез медиите и сайта на общината да разгласим задълженията им. Крайният срок за принудителното провеждане на общи събрания и избор на домоуправители е до края на годината. Ако това не стане, ще има санкции. Публикували сме всички необходими образци за документи в сайта на общината. Започваме нова кампания за провеждане на събрания, коята стартира от днес. Ще разлепим обяви по жилищните сгради, каза още Бирсен Ибрям.

Законът предвижда санкции не само за собствениците на апартаменти или техните обитатели, които не участват в избора на домоуправители или в попълването на домовите книги. Самите домуоправители също подлежат на глоби до 500 лева, ако не си гледат работата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини