Общината дава 100 бона за 73 слети и маломерни паралелки

100 678,20 лева ще отпусне община Кърджали за дофинансиране на поднормативни и слети паралелки, ако утре местният парламент даде съгласието си. В докладна записка до общинските съветници градоначалникът Хасан Азис  настоява парите да се отпуснат, за да може да работят спокойно селските училища, където почти всички паралелки са с по–малък брой от норматива или са слети. Държавата отпуска средства за издръжка на един ученик, но школата, където децата не достигат, имат по големи разходи и това налага допълнително финансиране от общината.

Тази година ще бъдат подпомогнати с общински средства 62 поднормативни и 11 слети паралелки. Техният брой е по-малък от миналогодишния. Тогава поднормативните паралелки бяха 70, а слетите 16. Дофинансирането бе от 60 %. Големите разходи и липсата на деца, наложи закриване на училища и това намали броя на подпомаганите паралелки през тази година.

Сред школата, които ще получат общински пари, са „Св.св.Кирил и Методий” в Енчец, ”Н.Вапцаров” в Рани лист,”Хр.Ботев” в Бойно и др.

Най-много слети паралелки има в основно училище „Иван Вазов” в Костино. Тук 50 деца учат в четири паралелки. В слети класове са групирани първокласници и третокласници, второкласници и четвъртокласници, петокласници и шестокласници, седмокласници и осмокласници.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини