Празните гурбетчийски апартаменти може да затруднят санирането в Кърджали

Общински специалисти обясняват условията за саниране

Стотици кърджалийски домакинства ще имат възможността да получат безплатно нова дограма, топлоизолация на жилищата си или изграждане на соларни инсталации. Това е възможно благодарение на стартиращата и в Кърджали национална програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ т.е. едропанелно жилищно строителство, такова с пакетно повдигащи плочи или с едроплощен кофраж. Това стана ясно снощи на среща на назначената от кмета Хасан Азис комисия с председател арх.Танер Дауд с домоуправители от Кърджали. Домоуправителите получиха разяснения от юриста на общината Галина Делчева и шефа на отдел „Стратегическо планиране и управление на проекти” Надя Цветкова..

Стана ясно,че единствената причина, която може да попречи на живущите в определена сграда да не получат финансиране за саниране е невъзможността да се създаде Сдружение на собствениците. То трябва да обединява и представлява 67 % от живущите. Проблемът на Кърджали е ,че има много полупразни блокове, тъй като собствениците им са в чужбина. Една част живеят в Турция,а други са на гурбет в Западна Европа.

Този проблем бе пречка при осъществяването на няколко пилотни проекта за саниране в кв.”Възрожденци” преди години.

Не може стари сдружения да кандидатстват. Имаме регистрирани десетина в общината. Трябва да се учредят нови. Всички те трябва да получат регистрация в общинска администрация, поясни Галина Делчева. Ако собственици са направили преди време саниране и то отговаря на критериите на програмата,подобренията ще се запазят.

Община Кърджали ще обяви обществена поръчка за фирма,която да обследва сградите.Разноските се поемат общината.

При одобрение на сградата се сключва споразумение по образец между общината,Сдружението на собствениците,Българската банка за развитие и представител на държавата-областния управител.

Акцентът при санирането се поставя на общите части в сградата.Ще се обновят покрив, фасада, стълбищна клетка.

Георги Кулов

Домоуправителите проявиха голям интерес към срещата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини