Иде битка за вота на българомохамеданите

Подмолни и явни битки за спечелване на българомохамеданите в Кърджали на предстоящите местни избори се водят  от основните политически играчи. Политическите гафове на национално и местно ниво обостриха тона между тукашните лидери. Чертаят се стратегии за привличане на повече членове и симпатизанти. Водят се тайни консултации с видни представители на общността.

Т.нар. помаци през последните години се очертаха като балансьора в традиционния етнически вот  в областния център. Техните гласове се оказаха решаващи за победата през 1995 г. на ДПС и  Расим Муса на местните избори. След това сините направиха силна кампания сред тях и кмет стана Румен Димитров. Хасан Азис пък ги спечели през 2003 г. с идеята за шарен управленски екип, в който да има техен представител, и победи.

Днес в община Кърджали по неофициални данни живеят около 8 хиляди българомохамедани. Повечето са в града, но не малка част купиха къщи и в крайградски села.

Преобладаващата част се самопоределят при социологически проучвания като българи и по-малка част като българомохамедани.

Лидерите на общността са предимно бизнесмени,  които осигуряват препитание и позиции на своите земляци,  преселващи се в Кърджали  основно от Кирковско, Крумовградско и Ардинско.

Българомохамеданите отдавна не вярват на политически обещания.  Те искат да видят свои хора в реалната власт.

Безпорно най-силни позиции има ДПС. Партията държи местното самоуправление. Кметът Хасан Азис покани в екипа си Елисавета Кехайова. Тя се превърна в лицето на т.нар. шарен екип. Хората на Доган вкараха в местния парламент представители на общността, с което искаха да докажат, че ги смятат за равноправни членове на партията.  Лидери на ДПС не пропускат възможността да играят на тънки струни, наричайки българомохамеданите помаци. Това се нрави преди всичко на възрастните хора.

БСП загуби позициите, които придоби по време на Тройната коалиция. Тогава социалистите излъчиха за замобластен управител Бойка Арабаджиева. За шеф на полицията бе назначен Стефан Ангелов. Червените наричат сънародниците ни мюсюлмани - българите от пограничните райони, разчитайки да привлекат тези, които се самоопределят като българи. Ходът не се оказа особено успешен.

Сините  направиха истински пробив на последните местни избори през 2007 г., възвръщайки отчасти позиции от времето на областния управител Пламен Иванов през 1999 г. Те излъчиха за съветник Митко Синабов, зад който застанаха хиляда души, дошли предимно от Кирковско и Ардинско. Днес  сините  се опитват да задържат това влияние.

Най-амбицирани да спечелят местната общност на българомохамеданите са герберите. Те вече направиха няколко удачни  назначения, включително и на замобластния управител Асен Тюрдиев. ГЕРБ играят на всички въможни струни, целейки да спечелят позиции в целия спектър: от тези, които се определят като българи, до тези, които се смятат за помаци. Контактува се с представители на българомохамеданското сдружение „Развитие”. Разчита се и на силната членска маса от  българомохамедани.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини