Иде битка за вота на българомохамеданите

Подмолни и явни битки за спечелване на българомохамеданите в Кърджали на предстоящите местни избори се водят  от основните политически играчи. Политическите гафове на национално и местно ниво обостриха тона между тукашните лидери. Чертаят се стратегии за привличане на повече членове и симпатизанти. Водят се тайни консултации с видни представители на общността.

Т.нар. помаци през последните години се очертаха като балансьора в традиционния етнически вот  в областния център. Техните гласове се оказаха решаващи за победата през 1995 г. на ДПС и  Расим Муса на местните избори. След това сините направиха силна кампания сред тях и кмет стана Румен Димитров. Хасан Азис пък ги спечели през 2003 г. с идеята за шарен управленски екип, в който да има техен представител, и победи.

Днес в община Кърджали по неофициални данни живеят около 8 хиляди българомохамедани. Повечето са в града, но не малка част купиха къщи и в крайградски села.

Преобладаващата част се самопоределят при социологически проучвания като българи и по-малка част като българомохамедани.

Лидерите на общността са предимно бизнесмени,  които осигуряват препитание и позиции на своите земляци,  преселващи се в Кърджали  основно от Кирковско, Крумовградско и Ардинско.

Българомохамеданите отдавна не вярват на политически обещания.  Те искат да видят свои хора в реалната власт.

Безпорно най-силни позиции има ДПС. Партията държи местното самоуправление. Кметът Хасан Азис покани в екипа си Елисавета Кехайова. Тя се превърна в лицето на т.нар. шарен екип. Хората на Доган вкараха в местния парламент представители на общността, с което искаха да докажат, че ги смятат за равноправни членове на партията.  Лидери на ДПС не пропускат възможността да играят на тънки струни, наричайки българомохамеданите помаци. Това се нрави преди всичко на възрастните хора.

БСП загуби позициите, които придоби по време на Тройната коалиция. Тогава социалистите излъчиха за замобластен управител Бойка Арабаджиева. За шеф на полицията бе назначен Стефан Ангелов. Червените наричат сънародниците ни мюсюлмани - българите от пограничните райони, разчитайки да привлекат тези, които се самоопределят като българи. Ходът не се оказа особено успешен.

Сините  направиха истински пробив на последните местни избори през 2007 г., възвръщайки отчасти позиции от времето на областния управител Пламен Иванов през 1999 г. Те излъчиха за съветник Митко Синабов, зад който застанаха хиляда души, дошли предимно от Кирковско и Ардинско. Днес  сините  се опитват да задържат това влияние.

Най-амбицирани да спечелят местната общност на българомохамеданите са герберите. Те вече направиха няколко удачни  назначения, включително и на замобластния управител Асен Тюрдиев. ГЕРБ играят на всички въможни струни, целейки да спечелят позиции в целия спектър: от тези, които се определят като българи, до тези, които се смятат за помаци. Контактува се с представители на българомохамеданското сдружение „Развитие”. Разчита се и на силната членска маса от  българомохамедани.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини