Иде битка за вота на българомохамеданите

Подмолни и явни битки за спечелване на българомохамеданите в Кърджали на предстоящите местни избори се водят  от основните политически играчи. Политическите гафове на национално и местно ниво обостриха тона между тукашните лидери. Чертаят се стратегии за привличане на повече членове и симпатизанти. Водят се тайни консултации с видни представители на общността.

Т.нар. помаци през последните години се очертаха като балансьора в традиционния етнически вот  в областния център. Техните гласове се оказаха решаващи за победата през 1995 г. на ДПС и  Расим Муса на местните избори. След това сините направиха силна кампания сред тях и кмет стана Румен Димитров. Хасан Азис пък ги спечели през 2003 г. с идеята за шарен управленски екип, в който да има техен представител, и победи.

Днес в община Кърджали по неофициални данни живеят около 8 хиляди българомохамедани. Повечето са в града, но не малка част купиха къщи и в крайградски села.

Преобладаващата част се самопоределят при социологически проучвания като българи и по-малка част като българомохамедани.

Лидерите на общността са предимно бизнесмени,  които осигуряват препитание и позиции на своите земляци,  преселващи се в Кърджали  основно от Кирковско, Крумовградско и Ардинско.

Българомохамеданите отдавна не вярват на политически обещания.  Те искат да видят свои хора в реалната власт.

Безпорно най-силни позиции има ДПС. Партията държи местното самоуправление. Кметът Хасан Азис покани в екипа си Елисавета Кехайова. Тя се превърна в лицето на т.нар. шарен екип. Хората на Доган вкараха в местния парламент представители на общността, с което искаха да докажат, че ги смятат за равноправни членове на партията.  Лидери на ДПС не пропускат възможността да играят на тънки струни, наричайки българомохамеданите помаци. Това се нрави преди всичко на възрастните хора.

БСП загуби позициите, които придоби по време на Тройната коалиция. Тогава социалистите излъчиха за замобластен управител Бойка Арабаджиева. За шеф на полицията бе назначен Стефан Ангелов. Червените наричат сънародниците ни мюсюлмани - българите от пограничните райони, разчитайки да привлекат тези, които се самоопределят като българи. Ходът не се оказа особено успешен.

Сините  направиха истински пробив на последните местни избори през 2007 г., възвръщайки отчасти позиции от времето на областния управител Пламен Иванов през 1999 г. Те излъчиха за съветник Митко Синабов, зад който застанаха хиляда души, дошли предимно от Кирковско и Ардинско. Днес  сините  се опитват да задържат това влияние.

Най-амбицирани да спечелят местната общност на българомохамеданите са герберите. Те вече направиха няколко удачни  назначения, включително и на замобластния управител Асен Тюрдиев. ГЕРБ играят на всички въможни струни, целейки да спечелят позиции в целия спектър: от тези, които се определят като българи, до тези, които се смятат за помаци. Контактува се с представители на българомохамеданското сдружение „Развитие”. Разчита се и на силната членска маса от  българомохамедани.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини