11 °C

Иде битка за вота на българомохамеданите

Подмолни и явни битки за спечелване на българомохамеданите в Кърджали на предстоящите местни избори се водят  от основните политически играчи. Политическите гафове на национално и местно ниво обостриха тона между тукашните лидери. Чертаят се стратегии за привличане на повече членове и симпатизанти. Водят се тайни консултации с видни представители на общността.

Т.нар. помаци през последните години се очертаха като балансьора в традиционния етнически вот  в областния център. Техните гласове се оказаха решаващи за победата през 1995 г. на ДПС и  Расим Муса на местните избори. След това сините направиха силна кампания сред тях и кмет стана Румен Димитров. Хасан Азис пък ги спечели през 2003 г. с идеята за шарен управленски екип, в който да има техен представител, и победи.

Днес в община Кърджали по неофициални данни живеят около 8 хиляди българомохамедани. Повечето са в града, но не малка част купиха къщи и в крайградски села.

Преобладаващата част се самопоределят при социологически проучвания като българи и по-малка част като българомохамедани.

Лидерите на общността са предимно бизнесмени,  които осигуряват препитание и позиции на своите земляци,  преселващи се в Кърджали  основно от Кирковско, Крумовградско и Ардинско.

Българомохамеданите отдавна не вярват на политически обещания.  Те искат да видят свои хора в реалната власт.

Безпорно най-силни позиции има ДПС. Партията държи местното самоуправление. Кметът Хасан Азис покани в екипа си Елисавета Кехайова. Тя се превърна в лицето на т.нар. шарен екип. Хората на Доган вкараха в местния парламент представители на общността, с което искаха да докажат, че ги смятат за равноправни членове на партията.  Лидери на ДПС не пропускат възможността да играят на тънки струни, наричайки българомохамеданите помаци. Това се нрави преди всичко на възрастните хора.

БСП загуби позициите, които придоби по време на Тройната коалиция. Тогава социалистите излъчиха за замобластен управител Бойка Арабаджиева. За шеф на полицията бе назначен Стефан Ангелов. Червените наричат сънародниците ни мюсюлмани - българите от пограничните райони, разчитайки да привлекат тези, които се самоопределят като българи. Ходът не се оказа особено успешен.

Сините  направиха истински пробив на последните местни избори през 2007 г., възвръщайки отчасти позиции от времето на областния управител Пламен Иванов през 1999 г. Те излъчиха за съветник Митко Синабов, зад който застанаха хиляда души, дошли предимно от Кирковско и Ардинско. Днес  сините  се опитват да задържат това влияние.

Най-амбицирани да спечелят местната общност на българомохамеданите са герберите. Те вече направиха няколко удачни  назначения, включително и на замобластния управител Асен Тюрдиев. ГЕРБ играят на всички въможни струни, целейки да спечелят позиции в целия спектър: от тези, които се определят като българи, до тези, които се смятат за помаци. Контактува се с представители на българомохамеданското сдружение „Развитие”. Разчита се и на силната членска маса от  българомохамедани.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини