Лютви зове премиера за арбитър в битката с Вежди

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан призова премиера Бойко Борисов да бъде арбитър в разразилия се в петък скандал между него и министъра на културата Вежди Рашидов.
От трибуната на Народното събрание по време на редовния парламентарен контрол Рашидов обяви, че Местан има роднинска връзка със зам.-директора на Музикално-драматичния театър "Кадрие Лятифова" в Кърджали Сабиха Местан. Повод беше въпроса на депутата за планираната от Министерството на културата театрална реформа, според която театър "Кадрие Лятифова" ще се влее в театър "Димитър Димов", а Музикално-драматичният театър "Назъм Хикмет" в Разград - в театър "Антон Страшимиров
Министърът заяви, че зам.-директорът на театъра Сабиха Местан е снаха на депутата от ДПС, че е назначила там свои близки и че е регистрирала сдружение в частна полза, настанила го е абсолютно неправомерно в същия театър и е извършвала срещу заплащане паралелна дейност в противоречие със закона.

В отговор зам.-председателят на ДПС обвини министъра, че лъже "долно, подло, гнусно" и го предизвика да докаже твърденията си или да напусне поста си. От своя страна Местан се зарече ако се установят негови роднински връзки със Сабиха Местан, да се оттегли не само от парламента, но и от политиката изобщо. Призовавам премиера, който изгражда имиджа си като човек на честта, да бъде арбитър в този спор, каза днес Лютви Местан в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

Сабиха Местан: Защо в театъра беше назначена снахата на министъра?
В същото предаване и Сабиха Местан отрече да има роднински връзки с депутата от ДПС, както и да е назначавала свои близки в театъра. Тя потвърди, че има регистрирано от нея частно сдружение, но подчерта, че то се е занимавало с подпомагане дейността на "Кадрие Лятифова" и никога не се е помещавало в сградата на театъра.
"Ако проверяващите установят, че един лев е отишъл от театъра към сдружението ми, ще се извиня публично на Вежди Рашидов. Ако обаче не се докаже, искам той да ми се извини", заяви Сабиха Местан.
В интервюто за държавното радио тя обвини министъра на културата, че е оказал натиск за назначаване на снаха му (чието име не беше назовано - бел.ред.) като реквизитор в театър "Кадрие Лятифова", носещ името на майката на Вежди Рашидов. По думите й в театъра нямало нужда от реквизитор, тъй като по вътрешна заповед тази длъжност била поета от други служители. Местан неколкократно заяви, че се извинява на снахата на Рашидов, която по думите й била "свястна жена".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини