Полицай от Червен бряг и килъри заедно на море. Преглед на националния печат

„24 часа": Полицай от Червен бряг и килъри заедно на море

Полицаят от Червен бряг Тодор Тошев бил топлата връзка с организатора на покушението срещу Юри Галев Васил Костов-Васко Кеца и с физическия убиец Георги Петков-Дачи. Тримата са били заедно на море, докато се е провеждала операция "Килърите".

Белезниците са прекратили курорта на Кеца и Дачи. Полицаят пък бил на морето, за да прибере жена си Калина с детето. Като се върнал в градчето, разбрал, че го издирват, и сам се предал в МВР в събота сутринта.

Междувременно при обиска от къщата му са иззети законно притежавано оръжие и боеприпаси. Тодор Тошев е с 10 г. стаж в системата, преди ареста служи като квартален в село Девенци. Уличен е в лихварство.

Баща му Стефан обаче защити сина си: "Порядъчен е. Няма гешефти около него. Навремето даде заем 1000 лева на един, но дължи на банки, теглил е два кредита за около 60 хил. лева".

 

„24 часа": Царят каза: Извини се на Милен за яхтата, иначе падаме

 С министър-председателя Бойко БОРИСОВ разговаря Борислав ЗЮМБЮЛЕВ

 - Г-н Борисов, вярно ли е, че има сигнал за покушение срещу вас? Бил подаден от приятелски служби и докато МВР следило въпросната група заради вас, попаднало на улики за убийството на Юри Галев и още шестима, сред които и шуменският бизнесмен Румен Рачев.

- Мисля, че и в Търново едно убийство ще излезе веднага, а що се касае за другото, само мога да кажа, че много повече за Цецо се тревожа, отколкото за себе си, защото аз съм свикнал с това вече 10 г.

- Защо, има ли сигнали за Цветанов?

- Тази тема няма да коментирам, защото нито е редно, нито е правилно, нито читателите ги интересува. Факт е, че срещу много тежка организирана престъпност и много кървави хора ще бъдат повдигнати обвинения. Сиреч процесът в борбата с престъпността е необратим.

- Наистина ли е замесен сумистът Петър Стоянов? Той е видна фигура, съветник е в Народното събрание.

- За съжаление, да, но тече съдебен процес и всяко мое изказване в някаква посока би могло да се използва от адвокатите.

 

„Труд": Потоп от Дунав до Девин

Заради очаквани порои с над 50 л/кв. м в 17 области в страната вчера беше обявена трета степен на опасност от общо четири - т. нар. оранжева. В зоната на гръмотевичните бури и силен вятър, но вече без толкова обилни дъждове, днес остава 1/4 от България. Или в седем области степента на опасност пада до втора, т. нар. жълта.

Засегнатите райони ще са Плевен, Велико Търново, Ловеч, Централна Стара планина и подбалканските полета до Девин.

Това съобщи вчера за "Труд" Любка Кумчева, дежурна синоптичка в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Скалата за природни стихии започва със зелен цвят - първа степен (когато няма повод за безпокойства), а последната, четвърта, е червена. Аленият цвят предвещава много страшни бедствия.

 

„Труд": Задава ли се нещо ново на политическата сергия

По традиция в неизборна година политическият сезон приключва в края на юли, тоест сега. Поетично той може да бъде наречен "Сатанински строфи", защото основното му съдържание бе сатанизиране на тройната коалиция, умело гарнирано с харчене на парите, спестени от нея. Диалектика, ще възкликне философът, а все някой от залата ще вметне и определението "нагла".

Наесен всичко това ще е история - сатанинската поезия трудно ще пълни и първи ред на залата дори. За съжаление история ще е фискалният резерв, но какво да се прави, кьорав електорат карти не играе...

Също по традиция още с началото на септември ще се завърти сериалът "Избори" и така в борбата за народно доверие няма да остане и капка от него... Като че ли любопитно е само дали единствената политическа сергия ще ни поднесе и нещо ново - я нова партия, я ново движение, я нов юнак? А още по-труден и общ е въпросът "Има ли потребителско търсене на нов политически продукт?"

 

„Стандарт": Без аптеки през нощта

Оставаме без денонощни аптеки от Нова година. Всеки магазин за лекарства, който няма прозорци, да бъде затворен, предлага проф. Анна-Мария Борисова. Заплашени са обектите в болници, поликлиники и молове, алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според документа, разписан от здравния министър, всички дрогерии трябва да имат естествено осветление. Ако наредбата бъде приета, ще затворят над 400 гишета, каза Николай Костов, председател на асоциацията. Поне 100 от тях са в бившите поликлиники. Най-абсурдното е, че за някои от лекарствата дневната светлина е пагубна, коментираха от бранша.

Друга идея е зад щанда за козметика да работят само фармацевти. Ще се наложи да уволним 4000 служители, изчислиха от асоциацията.

„Стандарт": Бойко: Страх ме е за Цецо

Повече ме е страх за Цецо Цветанов. Така премиерът Бойко Борисов коментира заплахите, които се отправят към него пред Нова телевизия вчера. За да се пази вътрешният министър, премиерът настоял да му се даде брониран автомобил и да се усили охраната. Той уточни, че заплахите рядко са празни приказки и разследването обикновено ги потвърждава. Взели сме мерки за безопасност, обясни накратко Генерала. 3 са досега сериозните заплахи срещу МВР шефа, научи "Стандарт". Още след първата охраната му е била увеличена с двама души.

„Монитор": $400 за диплома от ВУЗ фантом

Виртуални международни университети издават фалшиви дипломи, копирайки имената на световноизвестни висши училища. Това показа проверка на „Монитор" сред нашумелите в интернет измамници. Един от тях се казва „Тринити колеж и университет". Създателите на виртуалната фабрика за дипломи се опитват да объркат работодателите, като използват имиджа на световноизвестния университет „Тринити" в Америка.

„Монитор": Бойко похвали НАП, скастри митниците

адоволство от работата на Националната агенция по приходите и очакване за по-ефективна работа от страна на митниците, изрази премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова тв вчера. Министър-председателят беше категоричен, че ако шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов не повиши събираемостта на приходите, които се вливат в подопечното му ведомство, ще бъде отстранен от длъжност, защото „с нищо не е по-различен" от останалите представители на властта.

„Монитор": Говорителят на ЕК Марк Грей: България има воля за напредък

В България съществува по-голяма политическа воля за напредък, отколкото в Румъния. Това призна пред „Дойче веле" по повод публикуваните от Брюксел доклади за правосъдието и вътрешния ред в двете държави говорителят на Европейската комисия Марк Грей, цитиран от румънския сайт „Хотнюз".

„Сега": Българските ученици са и политически неграмотни

Драматична липса на познания за гражданското общество са показали учениците от VIII клас. Според международно изследване за гражданското образование (International Civic and Citizenship Education Study, ICCS) над половината осмокласници в България (53%) са под или на минимума от знания и умения. Въпреки това българчетата имат нагласа за активно гражданско поведение.

Изследването ICCS е проведено в 38 държави. 21 от тях, включително и България, са участвали в сравнимо изследване и през 1999 г. Резултатите показват, че страната ни е с най-голям спад спрямо 1999 г. Със среден резултат от 466 точки България е на 30-о място (2 от държавите не са покрили изискването за извадка), следвана от страни като Колумбия, Кипър, Мексико, Тайланд, Гватемала и др.

Изследването показва, че половината от българските осмокласници се доверяват на правителството, но едва 32% от тях вярват на партиите. Доверието на 14-годишните към медиите е по-високо - 70%. 69% от учениците у нас са мотивирани да гласуват.

 

„Дневник": Стрес тестовете успокоиха официалните лица, но не и инвеститорите

Водещите европейски банки издържаха стрес теста, който трябваше да покаже дали са готови да посрещнат нова финансова криза, но резултатите не разсеяха критиките и недоверието на пазарите. Това показаха резултатите от проверката и реакциите на инвестиционната общност.

От 91 банки подложени на тест, само 7 се провалиха - немската Hypo Real Estate, гръцката държавна ATEbank и петте испански спестовни "кахас". Това напрактика означава, че системата в ЕС е стабилна на база сценариите, заложени в тестовете. Според болшинството от инвестиционната общност обаче резултатите не трябва да действат успокояващо, тъй като заложените критерии са прекалено ниски, сценариите леки, а и недостатъчната прозрачност постави под съмнение ефекта от операцията още по време на провеждането й. Официални лица обаче защитиха резултатите от тестовете и ги обявиха за успешни. Резулттите бяха обявени след затварянето на европейските пазари в петък.

Най-сериозна критика пое "най-тежкия" сценарий в тестовете, в който според наблюдателите няма нищо тежко. Той изисква банките да имат достатъчно капитал, за да се справят със ситуация, при която държавните книжа на Гърция, Испания и Германия, се обезценяват съответно с 23.1%, 12.3% и 4.7%, според методологията, описана от CEBS. Другите два сценария са свиване на икономиката през следващите две години с 3% повече от сегашните прогнози и нивото на капиталовата адекватност в момента.

 

„Дума": Села се изнасят в чужбина

Не водим статистика колко са жителите от община Струмяни, които са емигрирали в чужбина, но техният брой определено не е малък. Това каза за "Фокус" кметът Валентин Чиликов. Той допълни, че хората от общината отиват най-често в Испания, а за сезонна работа предпочитат Гърция и Италия.

Чиликов допълни, че емигрантите се прибират в Струмяни не само през август. "По-голямата част от тях си идват, за да прекарат почивките си тук, а другите, които работят в Гърция, се прибират всеки уикенд", каза още Чиликов.

На въпрос има ли чужденци, които да са се заселили през последните години в община Струмяни, Валентин Чиликов заяви, че има няколко семейства англичани. "Едното от семействата е в Струмяни. В село Микрево също има семейство, което закупи имот, но все още не са се установили трайно. В село Илинденци има също две семейства, отново от Англия, които живеят трайно там", каза кметът. И от Норвегия няколко семейства са закупили къщи в община Струмяни.

Масово напускане на хора се наблюдава и в карловското село Богдан, алармира кметът Димитър Дечев. Той нарече процеса "изтичане на хора, което е пълна трагедия".

В началото на мандата му селото е наброявало 1027 души, било е част от индустриален център, разказа Дечев. В селото са живеели предимно бивши работници на ВМЗ Сопот, с къщи на по два етажа, с интелигентни хора, с повече деца. Сега обаче около 300-400 души са напуснали селото. Основната причина е безработицата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини