От 1 октомври газът за дома по-евтин с 15%

Цената на природния газ за битовите потребители вероятно ще падне поне с 15% от 1 октомври. Това заяви източник в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, пожелал анонимност, предаде АСН.

Намалението ще включва договореното вече поевтиняване на руския газ за България, което стана след срещата миналата седмица във Варна на премиера Бойко Борисов с руския министър на енергетиката Сергей Шматко и вицепрезидента на "Газпром" Александр Медведев. След инфарктни преговори до 3 ч през нощта руснаците склониха да намалят между 4 и 7% цената, на която "Булгаргаз" купува синьото гориво. И то със задна дата - 1 юли.

По-късно председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че няма как да върне цената със задна дата, но това може да направи "Булгаргаз", тъй като регулаторът определя горната граница, а дружеството може да продава и под нея. Според прогнозата му от 1 октомври намалението на цената на газа ще бъде поне 10%. Освен по-евтиния газ от Русия за това ще способства и стабилизирането на курса на долара и цените на алтернативните горива мазут и газьол.

Към тези 10% ще има и още най-малко 5, които ще дойдат от орязването на разходите за поддръжка на мрежата на газоразпределителните дружества.

Около поръчаната от премиера Бойко Борисов проверка на дейността и цените им стана ясно, че много от тях имат изградена по-голяма мрежа от използваната. В същото време обаче в цената на газа за крайния битов потребител се калкулира и сума за поддръжка на цялата мрежа. От следващото тримесечие обаче тази компонента на цената ще бъде намалена и така ще се стигне до допълнително смъкване на цената за битовите абонати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини