В Кърджали закъсняха за среща с Аллах, но осъдиха Генджев

Мюсюлманите в Кърджали нарушиха ислямския канон и кланяха намаз половин час по-късно от установеното време заради митинг срещу новия духовен водач на вероизповеданието Недим Генджев. Проявата е безпрецедентна. Подобно нещо не се е случвало и по време на т.нар. Възродителен процес, коментираха вярващи.

Над 2000 мюсюлмани се събраха по обед преди молитва пред джамията в Кърджали за да осъдят намесата на държавата в делата на мюсюлманското вероизповедание. Според тях връщането от Върховния касационен съд на толерирания от тоталитарния режим Недим Генджев е политически акт. Те носеха лозунги: ”Не на сатаната Генджев!”, ”Не на престъпниците и крадците на вакъфи”, ”Връщането на Генджев позор за България пред Европа”.

Сали Рамадан, председател на джамийско настоятелство от Кирково заяви,че мюсюлманите са готови да протестират пред Министерския съвет и да поискат от Бойко Борисов да се намеси и отстрани Генджев. Той скъса фотос с лика на възстаноновения от съда водач на вероизповеданието. Генджев винаги е всявал разкол сред мюсюлманите, каза председателят на джамийското настоятелство в Кърджали Аптула Шефки.

Генджев да стане мюфтия на съдиите, не на мюсюлманите, заяви пред многобройните камери богомолец.

Пред множеството на български и турски бе прочетено обръщение на досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ, в което се Генджев се обявава за възродител. Цитира се протокол от заседание на ЦК на БКП, където е посочен големия му принос за насилствената смяна на имената. Бе обявено, че е бивш офицер от ДС. По ирония на съдбата от милиционерски мегафон милиционерът Недим Генджев бе обявен за враг на вярата.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед нарече Генджев крадец на вакъфски имоти, оклеветяващ мюсюлманското общество. Съдът присъжда в името на народа. Ние сме народът и не искаме Генджев, подчерта Бейхан Мехмед.

ДПС открито подкрепи протеста на мюсюлманите. В шествие до областната управа и митинг пред нея участваха депутатите Лютви Местан, Ремзи Осман и Юнал Тасим. Всички седем общински кметове, излъчени от листата на ДПС, бяха на протестта, водени от градоначалника на Джебел и областен лидер на партията Бахри Юмер.

От 20 години не е имало такова брутално посегателство върху мюсюлманската общност в страната. Работата е дебела. Ще поставим въпроса пред организацията Ислямска конференция. Това заяви народният представител Ремзи Осман. Той подчерта, че нито премиерът Бойко Борисов, нито ДАНС ще уплашат депутатите от ДПС.

Лютви Местан призова за разум. Генджев не може да победи. Това противоречи на настроенията на мюсюлманската общност, подчерта зам.председателят на ДПС.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини