Мехмед Гюлестанов: Първият грандиозен демократичен митинг в Източните Родопи за гласност и преустройство се проведе в Ардино

Изображение 1 от 2

    „Първият грандиозен демократичен митинг  в Източните Родопи се проведе в Ардино точно преди 30 години. В мразовития 6-ти януари 1990 година, хиляди души от Ардино и околните села Горно и Долно Прахово, Млечино, Боровица, Китница, Жълтуша, Падина, както и от други райони на страната, се събраха в центъра на Ардино, за подкрепа на гласността и преустройството“. Това заяви Мехмед Гюлестанов от Ардино, през тези години е с името Методи Люцканов. Той сподели, че на 29 декември 1989 г. с решение на Политбюро на ЦК на БКП отхвърля  т.нар. „Възродителен процес“ и правителството на Георги Атанасов обявява правото на българските турци да възстановят традиционните си имена.

    „Същият ден имаше два митинга в Ардино. Единият бе организиран от националисти от района и областта, а другият бе организиран от Социалдемократичният съюз и неформално сдружение, което включваше граждани от български турци от града и региона. Социалдемократичният съюз бе използван като неформално сдружение само за искане на разрешение от МВР за провеждането на митинга. Цялата организация бе направена от Демократичното гражданско движение, което бе създадено в апартамента на Гюлбюз Хамзова“, подчерта Мехмед Гюлестанов. Той заяви още, че организацията на този митинг е поета от самите членове на Гражданското сдружение. „Повечето плакати за митинга бяха направени от двамата братя художници от Ардино – Ангел и Христо Банкови. Бяха сформирани патрули от доброволци, които осигуряваха реда и сигурността на самия митинг. Главен техен ръководител беше покойният Дургуд Адемов (Джофи). Трибуна на митинга бе ремарке на трактор „Беларус“ пред сградата на Наркоопа в Ардино. Озвучаването беше предоставено от градското читалище. Контра митингът на националистите, които не одобряваха решението на ЦК на БКП беше пред входа на тогавашното предприятие „Прогрес“. Благодарение на разума и търпението на участниците в демократичния митинг не се стигна до сблъсък на участниците от двата митинга. Тогавашните милиционери от Райноното управление в Ардино под ръководството на г-н Качулев осигуриха също добър ред и атмосфера“, разказа още Гюлестанов. Той уточни, че в своите изказвания говорящите на митинга са апелирали главно накърнените права и свободи на всички граждани в страната да бъдат в рамката на Международната харта за правата на човека.

    „Митингът преди 30 години показа, че никой в нашата страна не иска да има конфронтация на основата на основните човешки ценности – име, вяра, етническа принадлежност“, допълни Мехмед Гюлестанов.

    Архивната снимка е направена от Йълмаз Ферад, тогавашен фото-репортер на вестник „Ардински глас“

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини