500 лева глоба за изключен таксиметров апарат

С 500 лева глоба ще бъдат наказвани шофьорите на таксита в Кърджали, които масово возят без включен касов апарат. Таксиметровите фирми пък ще отнасят санкция от 1500 лв. за нарушенията. Наказанията са предвидени в промените на Закона за автомобилните превози, които предлага Министерството на транспорта.

Жителите на Кърджали се надяват, че така най-после ще се сложи край на практиката жълтите коли в града да возят на договорка, а не по тарифа. Никой от шофьорите на такси не включва касов апарат и не издава касова бележка въпреки разпоредбите на закона.

Медиите в Кърджали многократно са сигнализирали за нарушенията. „Автомобилна администрация” и НАП правиха показни акции за да заловят нарушители, но безуспешно. Таксиметраджиите знаеха ден преди акцията, че ще ги проверяват.

Контролните органи, които по закон трябва да сложат край на тази практика се оправдават, че шофьорите се предупреждават по радиостанциите за проверки. Веднага след като видят кола на „Автомобилна администрация”, те сигнализират колегите си.

В западноевропейските страни съществува практиката „мистериозен клиент”. Наема се фирма която пуска в действие фиктивни клиенти, които засичат нарушителите. Санкциите налагат контролните органи. За съжаление тази практика не е приета у нас.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини