"Панега" е застрахован срещу пирати

От няколко месеца съществува специален застрахователен продукт за пиратски отвличания, който включва и плащането на откуп. Това заяви във варненското "Дарик кафе" капитан Цветан Гъдев, представител за България на компанията "Би Нави шип мениджмънт", чийто кораб "Маласпина Касъл" миналата година беше пленен от сомалийски пирати и по-късно освободен. По информация на кап. Гъдев, корабът "Панега", който на 11 май също беше похитен в Аденския залив, е имал такава застраховка. Според него, ако е вярно, това ще облекчи нещата.

"Най-голямата застраховка за откуп, която съм виждал, е за 5 млн. долара. Не знам дали "Панега" е застрахована за толкова пари, но по-важното е тя да има такава застраховка. 5 млн. са твърде много като откуп за "Панега", коментира капитанът.

Той прогнозира, че преговорите за "Панега" ще бъдат по-кратки в сравнение със "Сейнт Джеймс парк" и "Ейшън глори", тъй като българският кораб няма почти никаква стойност за разлика от другите от два.

По думите на Гъдев системата на охрана в Аденския залив е по-добра в сравнение с преди, но не е достатъчно ефективна. Той е на мнение, че при преминаването през Аденския залив, на борда на корабите трябва да има въоръжена охрана, каквато вече съществува на руските плавателни съдове.

Представителят на "Би нави шип" посочи още, че е напълно възможно корабът "Панега" да е бил похитен за 12 минути. Атаките, както обясни кап. Гъдев, стават на случаен принцип. "Пиратите стоят в малки лодки и атакуват първия подходящ кораб, който успеят да доближат. Те са неграмотни момчета и не могат да преценят дали корабът е пълен и скъп. Целта е да го овладеят, а други хора мислят колко би струвал този кораб и какъв откуп може да се иска за него", каза капитанът. По думите му никой не знае колко пирати действат в Аденския залив.

Междувременно стана ясно, че застрахователят на отвлечения танкер, собственост на Параходство "БМФ", е Willis insurance brokers. Източник на Дарик от БМФ, пожелал анонимност, потвърди информацията, че застраховка "Риск от отвличане" е направена на танкера.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини