Плененият български танкер "Панега" е забелязан край сомалийския град Харакад

Плененият от пирати български танкер "Панега" и отвлеченият ден по-късно гръцки товарен кораб "Елени-П" са забелязани в района на сомалийския град Харакад, съобщи пресслужбата на командването на военноморските сили на Европейския съюз, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Панега" е малък танкер с водоизместимост 5848 тона и екипаж от 15 българи. Той беше нападнат на 11 май вечерта на около 100 мили източно от йеменското пристанище Аден, докато плаваше към Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. Корабът плавал под конвой от военни кораби на страни от Европейския съюз и САЩ, но това не попречило на пиратите да го пленят, припомня ИТАР-ТАСС, като се позовава на българското Министерство на външните работи.

Капитанът на кораба съобщил, че "Панега" е атакуван от пирати и американски военен кораб се насочил към него, но разбойниците принудили капитана да предупреди военния кораб да стои далеч от танкера.

Гръцкият товарен кораб "Елени-П" с водоизместимост 72 119 тона, който плава под либерийски флаг, беше пленен от пирати на 12 май сутринта, на около 250 мили от бреговете на Оман, припомня БТА. Екипажът му се състои от 26 души - 23-ма филипинци, двама румънци и един индиец. Той пътуваше от Украйна за Китай с товар от желязна руда.

Военноморските сили на ЕС продължават да следят ситуацията с отвлечените кораби, съобщава пресслужбата на европейската антипиратска мисия "Аталанта".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини