Катастрофата с полския президентски самолет не е атентат

В самолета на полския президент Лех Качински, катастрофирал в Русия на 10 април, не е имало терористичен акт, експлозия или пожар, а техническите системи са работели нормално до самия удар в земята, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира ръководителката на Междудържавния авиационен комитет Татяна Анодина.

Анодина представи предварителните резултати от разследването на техническата комисия, която разследва катастрофата на президентския Ту-154М край Смоленск в Западна Русия. Експертите изключват версиите за терористичен акт, експлозия, пожар или отказ на авиационната техника. Двигателите са работели до самия сблъсък със земята, навигационната система също е била включена и е работела, екипажът е получавал цялата информация за метеорологичните условия и за резервните летища на разположение, подчерта Анодина.

В пилотската кабина на самолета е имало странични лица, които не са били членове на екипажа, пише БТА. Гласът на един от тях е разпознат, заяви Анодина, без да разкрие самоличността му. Разпознаването на гласовете е затруднено, тъй като вратата към пилотската кабина е била отворена.

Президентът на Полша Лех Качински загина при катастрофа на президентския самолет Туполев-154 край Смоленск, в западна Русия на 10 април. При инцидента намериха смъртта си и всичките 96 души в самолета, разбил се на 400 км западно от Москва. Сред жертвите бяха още съпругата на Качински, началникът на генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили, близки на хилядите полски офицери и интелектуалци, избити от сталиновата тайна милиция през 1940 г. в Катинската гора, бивши министри, заместник-министри, историци.

Предварителни данни показват, че авиокатастрофата край Смоленск не е била свързана с технически проблеми на борда. Контролните служби на летището са препоръчали на пилота на президентския самолет да не каца заради тежките атмосферни условия, но въпреки това той е взел решение за кацане.

Лех Качински и придружаващите го загинаха на път за траурните церемонии в Катинската гора, където преди 70 години хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от съветските тайни служби.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини