Пирати отвлякоха български танкер с 15 моряци

Танкерът "Панега", плаващ под български флаг, е бил отвлечен вчера в Аденския залив, на около 100 морски мили от Аден, съобщи морската мисия на Европейския съюз "Аталанта". Всички 15 души от екипажа са българи.

Новината е потвърдена и от Параходство Български морски флот, които са собственици на съда.

В момента на отвличането танкерът "Панега" се намирал в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби, съобщил за Асошиейтед прес капитан първи ранг Карл Сьостранд от командването на "Аталанта". От момента, в който танкерът подал сигнал за тревога до нападението на пиратите изминали само 17 минути, съобщил Сьостранд.

Междувременно вчера МВнР разпространи информация, в която се казва:

„Българският кораб „Панега" е бил отвлечен днес в Аденския залив. На борда на кораба има 15 български моряци. Според изпълнителна агенция „Морска администрация той е пътувал от Червено море към Пакистан.
Силите на операция „Аталанта" в залива опитват да установят връзка с кораба.
Вече е сформирана работна група между Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната.

Застрахователят на „Панега” е подготвил екип за водене на преговори с пиратите. Това е съобщил за Агенция “Фокус” говорителят на Параходство Български морски флот Атанас Панайотов. Вчера след обяд е получен сигнал от капитана на танкера „Панега”, че бързоходна лодка приближава от към кърмата, левия борд.

Събитията се разиграват в Аденския залив, „Панега” е включена в състава на конвой, който се охранява. Капитанът на „Панега” подава сигнал за бедствие по международния канал за комуникация и съобщава, че 5-6 въоръжени пирати са на борда и приближават към надстройката на кораба.

Потърсена е помощ от близкия американски военен кораб, който поема веднага курс към „Панега”. Малко по-късно капитанът на танкера вече е принуден от пиратите да предупреди същия военен кораб да не приближава. Ръководството на Параходство БМФ незабавно информира застрахователя, който от своя страна е подготвил екип за водене на преговори с пиратите. Информирани са членовете на семействата на екипажа.

На 7 юли 2008 г. танкерът е оборудван като модерен нефтосъбирач със специална техника за откриване и събиране на нефтени петна. Също така сред уредите за оборудване на борда има и радар за откриване на нефтени разливи, единствен засега в Черно море. Това съобщават специалисти от Морска администрация.
Финансирането на идеята идва по програма на Европейската агенция за морска безопасност (ЕМСА) и е в размер на 3,5 млн. евро. За целта Параходство БМФ е кандидатствало за финансиране по програмата на ЕМСА и корабът “Панега”, собственост на дружеството, е одобрен на първи етап от провеждания конкурс на агенцията.
Модерният нефтосъбирач покрива цялата територия на Черно море, а дейността му се контролира от координационен център към Морска администрация - Варна.

Според Дарик, откъдето също цитират източници от Морска администрация, танкерът е плавал за Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. „Панега" е бил бракуван, а екипажът бил събран, за да придвижи плавателния съд до Пакистан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини