Англичани искат да арестуват папата

Повече от 10 хиляди британци са подписали петиция с искане да бъде отменена визитата на папа Бенедикт XVI, което, както се предполага, ще излезе на данъкоплатците 15 млн. лири стерлинги - около 22,5 млн. долара, съобщава Regions.ru, като се позовава на британски  медии.

Изтъкнати британски юристи също търсят възможност в закона да се "заобиколи" имунитета, с който Папата се ползва като глава на държавата Ватикан, за да започне съдебно преследване "за систематично скриване на случаи на педофилия сред свещеници" и да бъде обявено това деяние като престъпление против човечеството, пише агенция "Кросс". 

"Ватиканът не е истинска държава, а произведение на Мусолини", твърдят едни.

"Ватиканът поддържа отношения със 170 страни, включително и с Великобритания. Тя не е член на ООН, но има статут на наблюдател" - отговарят техните опоненти.

"Но нали другите религиозни лидери подобни привилегии и подобен имунитет нямат. Откъде накъде такива привилегии ще има Папата?", им възразяват първите.

Посещението на Бенедикт XVI във Великобритания е насрочено за септември тази година. През март Бъкингамския дворец публикува неговата програма.

Посещението на Папата в Обединеното кралство ще "има статут на държавна визита", са заявили британските официални лица. Въпреки това, някои задължителни за държавно посещение елементи ще липсват. Единият от тях е, че кралицата Елизабет II няма да приеме Бенедикт XVI в Бъкингамския дворец.

По време на посещението му тя ще се намира в Шотландия, където двамата ще се срещнат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини