Арестуваха катарски дипломат като терорист

В самолет на авиокомпания "United Airlines", летящ от Вашингтон към Денвър, е бил обезвреден мъж, който се е опитвал да си запали обувките, съобщава АВС.

Самолетът е кацнал успешно на международното летище в Денвър и е бил заобиколен от автомобили на службите за сигурност. Пътникът, предизвикал с поведението си намесата на въоръжената охрана, е бил арестуван, пише БТА.

Според телевизията, разбирайки от пилота за произшествието на борда на летящия самолет, командването на американските ВВС са изпратили два изтребителя, които съпроводили лайнера до кацането му на денвърското летище.

По-късно се оказало, че това е катарският дипломат Мохамед ал Модади - трети секретар в посолството на Катар в САЩ, пише агенция "Кросс".

Прегледът на обувките на мъжа показало пълната липса на взривни вещества. Изяснило се, че вицеконсулът е поискал да попуши в тоалетната, за което екипажът уведомил т.н. авиомаршали, осигуряващи сигурността на самолета.

Те се позаинтересували през вратата какво става и защо се усеща мириз на дим, в отговор на което дипломатът се пошегувал "Паля си обувките".

Хората възприели този израз съвсем сериозно и го задържали, предполагайки, че това е т.нар. "обувен терорист" - смъртник, който крие взрива в обувките си.

Все още не е ясно дали става дума за опит да се извърши терористичен акт или за недоразумение, предаде Асошиейтед прес.

Службата за безопасност на транспорта съобщи засега, че проверява инцидент с пътник, който с поведението си предизвикал тревога.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини