Десетки загинаха при наводнения в Рио де Жанейро

Обявено е бедствено положение, а броят на жертвите може да нарасне, тъй като много хора са обявени за изчезнали, съобщава БиБиСи.

Близо 100 души са загинали в бразилския щат Рио де Жанейро, след като най-проливните дъждове в историята на града предизвикаха множество свлачища и превърнаха улиците в реки.

Обявено е бедствено положение, а броят на жертвите може да нарасне, тъй като много хора са обявени за изчезнали, съобщава БиБиСи. 33 от загиналите са намерили смъртта си в Рио и още толкова в съседния Нитерой. Много от къщите в гетата на Рио де Жанейро са погребани под калта. Спасителни екипи правят всичко възможно да извадят затрупаните, а президентът Луис Игнасио Лула да Силва призова гражданите да напуснат домовете си, ако има риск да се наводнят.

Хаосът в града е пълен и животът почти е замрял. По улиците няма движение, училищата и учрежденията са затворени. Потенциални свлачища заплашват най-малко 10 000 жилища в 6-милионния град. За по-малко от 24 часа са паднали 29 см дъжд, което е най-голямото количество, изсипвало се за едно денонощие в града, съобщава АП.

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия и бъдещ домакин на Олимпийските игри и Световнoто първенство по футбол. Бразилският президент обаче е категоричен, че бедствието няма да провали големите спортни събития, на които Бразилия предстои да бъде домакин. „Обикновено месеците юни и юли са по-спокойни и Рио де Жанейро се готви нормално за домакинствата. А и не е задължително бедствията да се случват всяка година”, подчерта Да Силва.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини