Петицията на Илхан Кючюк за агитация на майчин език получи подкрепа в Европарламента от 44 депутати

„Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите“, коментира председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк.

Внесената от Илхан Кючюк петиция срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език на Република България, по време на предизборни кампании, вече е достъпна през портала за петиции на Европейския парламент, съобщи евродепутатът. 

Всеки желаещ да подкрепи петицията би могъл да го направи, като посети портала и избере Петиция № 0927/2015, внесена от Илхан Кючюк, регистрира се и избере бутон „Подкрепям“. 

Пред българските и европейски институции представителите на ДПС многократно поставят на дневен ред въпроса за агитацията и на език различен от официалния български по време на предизборни кампании. Припомняме, че Илхан Кючюк обжалва акта, с който му бе наложено административно наказание именно поради факта, че е използвал няколко думи и на майчиния си език по време на предизборна кампания. В последствие с подкрепата на още 44 свои колеги, евродепутати от различни държави и политически групи представителите на ДПС входираха писмен въпрос до Европейската комисия. В края на 2015 г. Илхан Кючюк упражни и правото си на петиция до Комисията по петициите в Европейския парламент. 

„Темата предизвика сериозен интерес, в дискусията се включиха представители от различни държави и политически групи, мнозинството от които подкрепиха изразеното в петицията становище, че съответното законово ограничение води до нарушаване на европейското законодателство, както и че правото на всеки гражданин на Съюза да изразява послания и становища на език избран от него следва да бъде гарантирано“, допълни Илхан Кючюк. 

По думите на евродепутата свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите и предполагат свободен обмен на мнения  и информация  в периода преди изборите, гарантирайки, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес. 

Илхан Кючюк изрази увереност, че с общи усилия ще бъде постигната и крайната цел на петицията, а именно отмяна на дискриминационния текст от Изборния кодекс на Република България.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини