Полезно ли е сушито?

През последните години сушито става все по-популярна храна и има своето предпочитано място в менютата на редица ресторанти. Почитателите му се увеличават, но знаем ли колко и дали е полезно за организма ни? Могат да се посочат няколко сигурни ползи:

1. Хранителна стойност. Сушито обикновено съдържа сурова риба или морски дарове, което може да бъде опасно при некачествена обработка, но иначе това са отличен източник на висококачествени протеини, омега-3 мастни киселини и различни витамини и минерали. В този случай може да се приеме като здравословен вариант за тези, които искат да включат постни протеини в диетата си.

2. Омега-3 мастни киселини. Някои видове риба, използвани в сушито, като сьомга, риба тон и скумрия, са богати на омега-3 мастни киселини. Те са свързани с редица ползи за здравето като подпомагане работата на сърцето, засилване на мозъчната функция и антиоксидантно действие.

3. Ниско съдържание на калории. Сушито често е с ниско съдържание на калории в сравнение с други популярни варианти за бързо хранене. Обикновено то се приготвя от ориз, водорасли и риба, които са сравнително нискокалорични съставки. Не забравяйте обаче, че сушито има и своите доста калорични варианти – например темпура или рулца, пълни с крема сирене.

4. Здравословни въглехидрати. Сушито обикновено се приготвя със специален сорт суши ориз, който е подправен с оцет и е източник на въглехидрати. Оцетът в него спомага за забавяне на храносмилането, като дава енергия и подпомага в регулирането на кръвната захар.

5. Разнообразни хранителни вещества. Сушито често включва различни комбинации от зеленчуци, водорасли и маринован джинджифил, които могат да осигурят допълнителни хранителни вещества и диетични фибри.

Не разчитайте, че всяко суши е особено полезно. Важно е да знаете тези ползи за здравето, но все пак не прекалявайте с консумацията му. Хората със специфични здравословни проблеми и диетиен режим трябва да се информират подробно относно използваната риба и евентуалните алергени, които се съдържат в сушито.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини