Как храната ни прави по-умни

Всеки знае фразата: "Човек е това, което яде." Споменавайки я, повечето хора я свързват с необходимостта на организма от качествена храна и балансирана диета, за да бъде здрав. Освен за физическото ни здраве обаче, начинът на хранене е особено важен и за здравето на мозъка и неговата дейност.

Ново проучване, публикувано в Nature Mental Health, доказва, че балансираната диета се свързва с по-доброто здраве на мозъка. Тя включва основни групи храни - зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, варива, млечни продукти, яйца и риба.

Според изследването умереният и разнообразен начин на хранене е свързан също и с по-добри когнитивни функции и дори по-големи количества сиво вещество в мозъка.

Учените зад проучването от университета в Уоруик, Англия, подчертават и колко важно е здравословното хранене да бъде въведено в ранна възраст.

"За да се насърчи изграждането на здравословна балансирана диета, както семействата, така и училищата трябва да предлагат разнообразна гама от питателни ястия и да култивират среда, която поддържа тяхното физическо и психическо здраве", споделя д-р Фенг - водещият автор на изследването.

За да стигнат до заключението относно връзката между храненето и мозъчната функция, учените правят изследване сред 181 990 души от Обединеното кралство. Техният начин на хранене е бил анализиран спрямо редица фактори, включително когнитивна функция, кръвни показатели и генетика.

Хранителните предпочитания на всеки участник са били събрани чрез онлайн въпросник, който екипът учени категоризира в 10 групи (сред които плодове, месо, алкохол). Хората са били разделени на четири групи. Първата са консумирали повече нисковъглехидратни храни, втората са били вегетарианци, третата са приемали повече протеини, но по-малко фибри, а четвъртата са се хранели балансирано.

Според констатациите участниците от последната група имат по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с тези от първите три групи.

В проучването се уточнява също, че хората могат да подобрят здравето на мозъка си чрез промяна към по-балансирано хранене. Като постепенно намаляват приема на захар и мазнини, естествено те ще започнат да избират по-здравословни храни.

Според експертите генетичните фактори също допринасят за връзката между здравето на мозъка и начина на хранене. Д-р Фенг обаче подчертава ролята на обществената политика за насърчаването на достъпни възможности за здравословно хранене.

"Тъй като изборите ни могат да бъдат повлияни от социално-икономическия статус, е изключително важно да се гарантира, че това не пречи на хората да си изградят здравословна и балансирана диета", споделя професорът, цитиран от Independent.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини