Коклюш: Опасен и силно заразен

В България растат случаите на коклюш, а две бебета дори починаха. Коклюшът е остро и опасно инфекциозно заболяване, което застрашава живота на кърмачета и малки деца, но да се заразят могат и възрастни. Ето най-важното.

Коклюш или пертусис е инфекциозно заболяване, което е разпространено навсякъде по света. В последно време има информация  и за увеличаващи се случаи на инфекция в България, където дори починаха две бебета, а случаите на заболяване сред учениците нарастват.

По данни на Световната здравна организация през 2014 година са регистрирани 24,1 милиона случая на болестта. През следващите години броят им намалява заради ръста на ваксинациите. Към 2018 година например по данни на СЗО случаите са вече 150 000. Все пак е трудно да се даде точна статистика, тъй като много от случаите не се регистрират или болните изобщо не са диагностицирани. Болестта се предава от бактерията Bordetella pertussis по въздушно-капков път - т.е. чрез кашляне, кихане или разговор на разстояние по-малко от един метър.

Боледуването минава през три фази

Първите симптоми приличат на тези на обикновена настинка и настъпват между девет и десет дни след заразяването. Но още преди да се появи типичната кашлица, заразеният може да е носител на инфекцията. Около 70 до 80% от хората, които имат контакт със заразен от коклюш, също се инфектират. Бактериите, които попадат в организма, се настаняват в горните дихателни пътища и бронхите. Те създават токсини, които пък дразнят клетъчните структури и лигавицата и предизвикват кашлица. Поемането на въздух е придружено от хрипове.

Боледуването от коклюш преминава през три стадия - първият (Stadium catarrhale) трае между една и две седмици. Тъй като тежката кашлица, която е характерна за болестта, настъпва по-късно, заболяването първоначално обикновено остава подценено. Първоначалните симптоми, сред които са хремата и леката температура, карат хората да смятат, че става дума за обикновена настинка и не будят у тях особена тревога.

Вторият стадий - Stadium convulsivum - е придружен от по-тежки симптоми. При децата особено кашлицата може да напомня на пристъпи на задушаване. Тя е конвулсивна, а пациентът трудно си поема въздух.

Третият стадии - Stadium decrementi - настъпва две до четири седмици след заразяването. Пристъпите на кашлица започват да намаляват, а бронхите постепенно се успокояват.

Рискът е особено висок за децата

Сиропът за кашлица при заболяване от коклюш не може да помогнеСнимка: Mascha Brichta/dpa/picture alliance

Най-засегнати са бебетата и малките деца, които страдат от изключително интензивна и тежка кашлица. При малките деца може да се стигне и до усложнения, включително до спиране на дишането. Около две трети от бебетата и малките деца, които са диагностицирани с коклюш, трябва да бъдат подложени на болнично лечение.

Те са особено застрашени от заразяване, защото все още не са си изградили необходимата имунна защита. Такава обаче съществува, ако майката на детето е била ваксинирана по време на бременността. Имунизацията би трябвало да се направи след 28-ата седмица от бременността, с което може да се защити детето през първите седмици от живота му. Многобройни държави, сред които САЩ, Великобритания, Швейцария, Нидерландия и Австралия, препоръчват ваксинацията по време на бременността. Иначе първите имунизации на бебетата започват на двумесечна възраст, обикновено с тройна ваксина срещу тетанус, дифтерия и полиомиелит.

Ваксинацията е силно препоръчителна

В зависимост от това колко тежко протича заболяването, лекарите могат да предпишат и антибиотик. Ако той бъде даден своевременно – още при първите симптоми на коклюш – това може да предотврати или поне сериозно ограничи голяма част от оплакванията, включително пристъпите на кашлица. Ако заболелите вече имат тежки и болезнени пристъпи на кашлица, антибиотиците не могат да ги прекратят, но могат да намалят периода, в който болният е заразен за околните. Когато започне пристъп на кашлица, е важно засегнатите да се опитват да седят максимално изправени и да навеждат главата си напред.

Коклюшът е остро и опасно инфекциозно заболяване, в държави като Германия съобщаването на инфекция с коклюш е задължително. Прекаралите болестта нямат гаранции срещу повторно заразяване. Затова е препоръчително да се ваксинират на всеки 10 до 15 години, макар и боледуването при тях в повечето случаи да протича по-леко, отколкото при децата.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини