Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината са достигнали 70, обяви в студиото на Нова телевизия държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, предаде News.bg. Той предупреди, че болестта засяга най-вече хора без имунизация и ваксинирани преди дълго време.

Кунчев сподели детайли за първия случай на морбили в странатa - 4-годишно дете, имунизирано на 1 година, но с недостатъчен имунен отговор. В момента състоянието му е добро.

„Не съм 100% сигурен дали говорим конкретно за тази болест. Доста са противоречиви изследванията, които бяха направени. По-добре да приемем, че е морбили и да вземем всички мерки. Следващата седмица изтича максималният инкубационен период от 21 дни. Ако дотогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни на детето. То не е пътувало в чужбина, било е в известен ски курорт, където има доста чужденци“, поясни Кунчев.

Кунчев даде съвети как да се предпазим от ухапване от кърлежи, като подчерта важността да се извади паразитът в началото, което може да се направи с поклащащи движения или с ръкавица.

Кунчев посъветва за внимание при почистването на домашни любимци и пребиваването в природата. При ухапване от кърлеж трябва да се обръща специално внимание. Важно е косенето на тревата и прегледът на кожата след пребиваване в природата. В случай на ухапване, ако кърлежът е видим и не е дълбоко впит, може да се свали лесно. Ако е впит, е необходимо да се обадим за медицинска помощ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини