Хамбургерите и шоколадът увреждат мозъка

Ново проучване установи, че диета с високо съдържание на мазнини и захар може да доведе до трайни увреждания на паметта. Това показват експерименти с плъхове, хранени с тези храни от ранна възраст. 

Причината за това е, че простите захари и наситените мазнини нарушават ацетилхолина, ключов невротрансмитер в мозъците на животните, участващ в паметта.

"Това, което виждаме не само в това проучване, но и в някои от другите ни скорошни работи, е, че ако тези плъхове са израснали на тази диета с нездравословна храна, тогава те имат тези увреждания на паметта, които не изчезват", казва Скот Каноски, невролог в Университета на Южна Калифорния (USC)

Други проучвания предполагат, че яденето на определени нездравословни храни може да подкопае контрола на апетита на мозъка и че затлъстяването може да промени способността на човешкия мозък да открива ситост и да се чувства удовлетворен, след като хората консумират храни с високо съдържание на захар и мазнини.

Обща констатация в тези проучвания е, че тези видове храни, които са често срещани западни диети, влияят негативно на паметта, дори когато се ядат от време на време.

Нещо повече, последното проучване разкрило, че мазната и сладка диета при младите плъхове дава трайни отражения за целия им живот, дори след това те да преминат на здравословна диета.

Това може да означава, че консумацията на мазни и сладки храни в юношеска възраст  влияе върху мозъчната функция в зряла възраст.

Изследването е публикувано в Brain, Behavior, and Immunity.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини