Късно потърсена лекарска помощ стои зад смъртните случаи на две бебетата с коклюш у нас

Късно потърсена лекарска помощ стои зад смъртните случаи на двете бебета от Кюстендил, заразени с коклюш. За случаите съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който малко по-късно, заедно със здравния министър Галя Кондева, даде брифинг по темата.

По думите му децата са от ромската махала на Кюстендил. Семействата им не са се познавали и не са имали контакт помежду си. Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото - в Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев". Леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април, като и в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая от началото на година. Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. От регистрираните случаи не повече от 10% са хоспитализирани. Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

"Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира. Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада. От 2023 г. в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600", заяви доц. Кунчев.

Въпреки че се прави епидемиологично проучване и се преценяват се контактните лица, това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението, призна д-р Кунчев.

Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, добави Кунчев. 

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини