Газа: Седем служители на хуманитарна организация са загинали

Седем служители на организацията „Световна централна кухня“ са загинали при въздушен удар в ивицата Газа. От хуманитарната организация обвиняват Израел, който обяви, че извършва „задълбочена проверка“.

Хуманитарната организация „Световна централна кухня“ (на английски „World Central Kitchen“) съобщи, че е прекратила дейността си в ивицата Газа, след като седем служители на организацията са били убити в централната част на анклава. По думите на представителите на „Световна централна кухня“ служителите са загинали при израелско нападение.

Испанската организация съобщава, че загиналите са граждани на Австралия, Полша и Обединеното кралство, както и палестинци и един човек с двойно американско и канадско гражданство. От „Световната централна кухня“ съобщиха, че служителите на организацията са се движили в бронирани автомобили, които са били ясно означени като принадлежащи на хуманитарната мисия.

„Това е нападение не само срещу „Световната централна кухня“, но и срещу всички хуманитарни организации, които работят в най-тежките условия, където храната се използва като оръжие във войната. Това е непростимо“, каза изпълнителната директорка на организацията Ерин Гор. „Сърцето ми е разбито и съм отвратена, че ние и целият свят днес загубихме тези хора заради нападението на Израелските отбранителни сили“, продължи тя.

Израелската армия обяви, че „извършва задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разбере обстоятелствата на този трагичен инцидент“. В съобщението се казва още: „Израелските отбранителни сили полагат големи усилия, за да осигурят безопасна доставка на хуманитарна помощ и работят в тясно сътрудничество със „Световната централна кухня“ в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа."

Австралийското външно министерство разследва

Австралийският премиер Антъни Албънийз заяви пред обществената медия Ей Би Си, че външното министерство извършва „спешно разследване“. „Моето правителство подкрепя дълготрайно решение за прекратяване на огъня в Газа с искане за освобождаване на заложниците. Твърде много невинни животи на палестинци и израелци се погубват в този конфликт“, каза още австралийският премиер.

Инцидентът се случва в деня, в който втора пратка с хранителни помощи пристига по море близо до Газа с флотилия, организирана от „Световната централна кухня“ и испанската група Open Arms.

Организациите изпратиха близо 400 тона храна на фона на предупрежденията на ООН, че в северната част на палестинската територия предстои глад.

Войната в Газа започна, след като на 7 октомври миналата година бойци на Хамас извършиха мащабна терористична атака в южната част на Израел, при която бяха убити 1200 души и взети около 250 заложници. Властите в Израел се зарекоха да унищожат Хамас и започнаха военна офанзива.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщава, че най-малко 32 845 палестинци, предимно жени и деца, са били убити във войната между Израел и Хамас, а други 75 392 души са били ранени.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини