Израелската армия: Ударът в ивицата Газа, при който загинаха 7 хуманитарни служители, беше грешка

Израелската армия призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в Ивицата Газа, при който загинаха седем хуманитарни служители. Началникът на израелския генерален щаб заяви, че трагедията се е разиграла при много сложна обстановка в условията на война.

Ударът беше нанесен в понеделник по конвой на доброволческата организация „Световна централна кухня“. Загиналите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.
„Световна централна кухня“ е организация, чиито служители работят по целия свят, включително в Израел, за да правят добро в трудни условия. Израелските сили за отбрана работят в тясно сътрудничество с тях и високо ценят важната им работа.
„Извършихме предварително изясняване на фактите и искам да бъда много ясен, че ударът не е бил извършен с цел да се навреди на хуманитарните служители. Това беше грешка, която последва погрешно разпознаване през нощта, по време на война, в много сложни условия. Не трябваше да се случва“, категоричен бе началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви.
Базираната в Съединените щати „Световна централна кухня“ беше една от малкото неправителствени организации, които все още работят на палестинска територия. След трагичния инцидент обаче тя преустанови дейността си в региона.

 

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини