Професионалното образование-единствен шанс за добро бъдеще на децата от Махалата в Кърджали

    Професионалното образование е единствения шанс за добро бъдеще на децата от Махалата в Кърджали. Голяма част не продължават да учат след завършването на основно училище, като родителите им или ги омъжват или ги принуждават да работят,включително и в чужбина.Всяка година около 30 деца от Основно училище „Пейо Яворов” в кв.”Боровец” на Кърджали се записват в професионалните училища.Децата са желани от директорите им. Ежегодно през май в „Яворов” се провеждат презентации на професионалните гимназии,като целта е да се запознаят учениците и техните родители с перспективите за средно образование. Това сподели за Кърджали бг вести директорката на ОУ”П.Яворов” Елена Янева. Тя посочи,че в училището си поставят две основни цели-да научат на български децата от „Боровец” и да работят върху дисциплината им.Децата обаче срещат проблеми в професионалните гимназии не с дисциплината,а с усвояването на знания за матурите.Те не могат да прескочат националното външно оценяване. Тази година завършват средно образование 10 бивши възпитаници на „Яворов”. Надеждата на Янева и колегите й директори от професионалните гимназии е те да си вземат матурите. Учениците са се записали в професионално училище през учебната 2018/2019 година. Тогава са били 36 кандидати от 39 випускници.От тях днес са останали едва 10.Повечето са омъжени или са заминали в чужбина и са прекъснали учението.

      Аналогична е картината и при следващите випуски.През учебната 2019/2020 г. „Яворов” са завършили 34 деца.Всички са се записали в професионални гимназии.Днес продължават да учат едва 15.През 2020/2021 г.випускниците са 34,като едно се записва дори в Езиковата гимназия „Христо Ботев” но прекъсва.

    През 2021/22 г.завършват 51 деца,а през следващата година 26.

      Най- голям е интересът към Професионалната гимназия по облекло и текстил „Евридика”. Повече от половината випускници на „Яворов” традиционно се записват в нея. Наскоро интерес е проявен и към Професионалната гимназия по икономика и Професионалната гимназия по туризъм.Това са момичета.Много отпадат поради женитба.Момчетата предпочитат Професионалната гимназия по машиностроене „Васил Левски”.През последните години се записват и в Професионалната гимназия по селско стопанство и дори в Професионалната гимназия по електроника.

     Децата ни се отличават с дисциплина.Включват се активно в извънкласните форми.Дори са водещи.Има и такива,които печелят конкурси,споделя още Елена Янева.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини