23 години по-късно - Оскарите подготвят нова промяна

Оскарите през тази и следващата година се очертава да бъдат последните, които ще включват наложилите се досега категории. Всъщност за последно от Академията са се решавали да добавят нова категория през 2001 г. Оттогава насам вече се раздава статуетка и за най-добър игрален анимационен филм.

Още през 90-те години обаче започва и борбата на кастинг директорите в кино индустрията също да получат своя категория на Оскарите. Тогава обаче усилията им не получават широка подкрепа и предложението им така и не се осъществява.

Сега, около цели три десетилетия по-късно, вече е решено кастинг директорите в крайна сметка също да могат да се състезават за награда от Академията.

Така, 98-ата годишна церемония, която по план ще е през 2026 г., ще се проведе с нова категория, а именно - за постижение в кастинга на филм. Правилата на категорията ще бъдат обявени през април 2025 г., когато ще станат ясни и пълните правила за 98-ите награди Оскар, пише Variety.

"Кастинг директорите играят съществена роля в създаването на филми и с развитието на Академията сме горди да ги добавим към категориите, които отличаваме", споделят главният изпълнителен директор на Академията Бил Крамър и нейният президент Джанет Янг.

В съвместно изявление пък представители на кастинг директорите изразяват благодарността си към ръководството на Академията за тяхната подкрепа. "Тази награда е заслужено признание за изключителните таланти сред кастинг директорите и свидетелство за всеотдайните ни усилия", допълват те.

Източник: LifeStyle

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини