Болницата в Кърджали изпитва остър недостиг на кръв за преливане,няма да се отлагат планови операции

В много болници в страната вече изпитват остър недостиг на кръв за преливане.Същата е ситуацията и в МБАЛ,,Д-р Атанас Дафовски“ АД- Кърджали.Няма опасност за отлагане на планови операции,поради липса на кръв за кръвопреливане, защото съществува добра колаборация  между нас и другите кръвни центрове в Пловдив,Стара Загора,Хасково,с които си помагаме при нужда. Освен това едната от задачите на добрия мениджър  е да планира и предвижда нуждата от кръв и кръвни съставки за региона.

Това сподели за Кърджали бг вести д-р Диана Георгиева –началник  Отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ „Д-Р Атанас Дафовски” в Кърджали известен на обществеността като    Кръвен център.

Тя коментира състоянието на доброволното кръводаряване в областта:

Доброволното кръводаряване макар и рядко,все още съществува.

Вече стана традиция около Цветница и Великден,както и около Световния ден на кръводарителя- 14 юни да се организират кръводарителски кампании от БЧК.  Също така веднъж в годината кръводаряване организират и Младежките организации от „Ротаракт“ и Младежкото ДПС.

 Няколко години подред кръв даряват и учениците,които са навършили 18 год. и от СОУ „П.Р. Славейков“ заедно с г-н Багдасаров и г-жа Нешка Шопова.

 Д-р Георгиева отбеляза,че водеща тенденция вече повече от 20 години е фамилното кръводаряване  т.е. близки и роднини даряват кръв за техните близки.

Като алтернатива се оказват призивите за помощ в социалните мрежи.За съжаление  хората,които са в нужда използват всички средства,за да си набавят кръв. Доста хора се отзовават доброволно и безвъзмездно при такива обяви в социалните мрежи и това спасява човешки животи,каза още д-р Георгиева.Тя посочи,че се прави всичко възможно да се помогне на пациентите:В кръвния център имаме Журнали с имена на кръводарители с редки кръвни групи /А- ;0- ;В- ; АВ-/ , които ги даваме на близките на пациентите с редки кръвни групи,които да им се обадят да дойдат да дарят за техния близък. Много от тях се отзовават безвъзмездно,има и такива срещу заплащане. Не бих ги нарекла ,,щатни кръводарители“,защото това са хора,които са наши редовни кръводарители,които помагат на хората при нужда. Не мога да отговоря за цената на банка кръв, защото това е споразумение,което се осъществява между кръводарителя и близките на пациента,а това не е наша работа! Ние сме медици и нашата работа е да вземем кръв и да я диагностицираме.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET
Последни новини