Успешно първо кръводаряване за младите славейковци

Изображение 1 от 2


    Половината от дванадесетокласниците на СУ "Петко Рачов Славейков", които участваха в първата акция от кампанията си "Силните хора даряват", успяха фактически да дарят кръв тази сутрин в Отделението по трансфузионна хематология в болницата в Кърджали.
    Всички момчета от мераклиите да помогнат се оказаха съвсем подходящи, на някои от момичетата показателите за кръвно налягане и хемоглобин отчетоха сравнително ниски стойности. За младежите бе интересно да разберат своята кръвна група. А най-приятно им бе да чуят от д-р Диана Георгиева, завеждащ отделението, че има крещяща нужда точно от техните кръвни групи.
    Споделиха, че чувстват изключително задоволство от факта, че успяват да помогнат, усещат се някак пораснали, по-зрели, по-отговорни, по-важни и осъществени. 
    Както им бе обещал, първи се включи директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров. Широката му усмивка и видимо радостният му вид на излизане им вдъхна кураж и още по-голямо желание. Затова в очите на момичетата, които не успяха да дарят поради ниско кръвно налягане, имаше сълзи. Но и решимост да го направят в един бъдещ период. 
    Зарадва ги фактът, че в кампанията им с реално кръводаряване днес се включи Венета Добрева, старши експерт в РУО-Кърджали. 
    Част от бъдещите абитуриенти, които са си направили наскоро татуировки, ще изчакат необходимите месеци и ще се включат по-нататък. Гимназистите, които имат дни или месец-два до навършване на пълнолетие, също чакат своя ред.
    Кампанията "Силните хора даряват" продължава с информационна акция. По-малките членове на Ученическия парламент на "Славейков" подготвят нагледни материали и разпределят екипи за посещения и обхващане на по-широки групи от хора.

    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини