Доброволци от БЧК дариха кръв в Международния ден на кръводаряването

Днес 14 юни доброволецът на БМЧК към клуб „Бялата лястовица“ – Александър Петров дари кръв за първи, но не за последен път в живота си. Младежът сподели, че с нетърпение е очаквал да навърши 18 години и да стане безвъзмезден кръводарител. В инициативата се отзова и дългогодишната кръводарителка Йълмаз Емин, която днес дари безвъзмездно и доброволно кръв за 8ми път. Благодарим ви, светли хора!

            Международният  ден на кръводаряването е обявен от ООН. Днес към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация са съпричастни над 192 страни по света.

            Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар,носител на Нобелова награда за откриването то системата АВО кръвни групи.

Това съобщиха от ОС на БЧК в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини