По стъпките на българските култура и занаяти

Изображение 1 от 5

    Тесни калдъръмени улички и глъчка от занаятчийските работилници посрещна  двадесетте младежи тръгнали по стъпките на българските култура и занаяти в рамките на проект „Пазители на традициите“, реализиран от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и финансиран по Националната програма за младежта (2021-2025).

    От 17 до 19 ноември, най-южният град на България- Златоград, сгушен в сърцето на Западни Родопи, пренесе участниците назад, в едни стари магични времена.

    Тук времето сякаш е спряло и навсякъде се открива магията на Родопите. Тук са съхранени традициите, занаятите и културата на старите златоградчани от преди повече от 100 години.

    Младите пазители на традициите имаха възможността да посетят музея в етнографския комплекс, показващ културното наследство на региона;да се възхитят на традиционните родопски къщи с бели зидове, с открити дворове, с широки дъбови врати и кръгли комини, съчетаващи елементи от ксантийски и пловдивски тип; на работилниците, където се демонстрират занаятчийски умения, като гайтанджийство, терзийство, грънчарство и други.

    В рамките на дейностите по проекта участниците бяха запознати с характерните за региона занаяти, направиха проучване и дискутираха по темата за игрите от преди 100 години, проведоха урок по народни танци, разказаха какво са научили за различните занаяти.Не бяха пропуснати и игрите за стопяване на ледовете, активности за опознаване и споделяне, работа в екип с творчески предизвикателства.

    Макар и дъждовно, обучението бе много истинско и цветно. Като на празник на пазителите на българския дух и култура, който ни дава силната вяра, че вървим по правилните стъпки, че правим правилните действия, за да имаме нашето успешно бъдеще. Спомен за едно неповторимо преживяване.

    И на сто процента постигна целите си- представи съхранената самобитна страна на българския художествен гений. Защото съхраняването на традициите и приемствеността между старото и новото е нещо изключително важно. Защото народ без минало е като дърво без корени!

    В деня преди тръгване младежите размишляваха за преживяното, за видяното, за това което ще остане завинаги в сърцето им. Споделиха възхищението си от златните ръце на българските занаятчии, от изяществото на сътвореното, в което се крие и сила, и решителност, и топлина. Разкриха, че почувствали душите им, които милеят за Родината, които преминават от девет планини в десета, преодоляват препятствията, за да съхранят занаята, за да се помни, да остане, да пребъде.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини