Предозиране: "Възраждане" иска хартиените пари да са в Конституцията, иначе - "дигитален затвор"

В реакцията към идеята на "Възраждане" за промени в Конституцията Мартин Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви: "Това са особеностите на "Възраждане". Те казват, че в миналия век ни е било по-добре, но за съжаление времето върви само напред и електронните пари са завладели света и ще го завладяват все повече".

"Кешовите разплащания ще ги има за улеснение на хората и не виждам никакъв смисъл от такъв дебат. В Конституцията не пише много неща, които се случват в реалния живот", заяви Мартин Димитров.


Димитров обаче даде да се разбере, че също е против рязко намаляване на прага на разплащанията в брой: "Има два много важни аргумента: единият е, че заради инфлацията въпросните 10 хил. лв. са с много намалена покупателна способност. Другият е, че в малките населени места няма развита клонова мрежа на банките, няма банкоматите. Тях може да ги натоварим прекомерно", смята Мартин Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България". Посочи, че според някои с ограничаването на кешовите разплащания се ограничават сивата и черната икономика, но според него, за да се постигне това, трябва да е плавно и постепенно.

Според "Възраждане" намаляване на прага на разплащанията в брой няма да доведе и до изсветляване на сивия сектор, тъй като при плащания фирмите искат фактура касов бон, за да оправдаят разходите си. "Бизнесът ще бъде принуден да раздробява плащанията на няколко фактури - допълнителна административна тежест".

ГЕРБ също се обяви против намаляването на разплащанията в брой на 5 хил. лв., тъй като единствено ще увеличат административната тежест за хората, бизнеса и Националната агенция за приходите (НАП).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини