Започна учебната година на Районен съд Кърджали по образователна програма за ученици

На 13 ноември 2023г. Районен съд – Кърджали даде началото на девета учебна година по Образователна програма „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата се реализира съвместно между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката и се изпълнява от органите на съдебната власт. Целта й е повишаване на правната култура на учениците и формирането им като отговорни и активни граждани.

В рамките на един учебен час Председателят на Районен съд- Кърджали- Здравка Запрянова разказа на десетокласници от Средно училище „Петко Рачов Славейков“- Кърджали за това как малолетните и непълнолетните лица участват в съдебни дела, в качеството им на свидетели, жертви и извършители на престъпление и административно нарушение. Обясни им каква е наказателната отговорност на непълнолетните, както и значението на възрастта за наказателната и административно- наказателната отговорност.

По време на урока учениците взеха активно участие и задаваха въпроси, свързани с представената им тема.

В рамките на цялата учебна година ежемесечно ще се провеждат открити уроци по Образователната програма „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, като в края е планирано провеждане на симулиран наказателен процес по действителен казус от съдебната зала, в който в различни роли като участници в процеса ще влязат ученици.

Христина Русева

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини