Магистрати от Районен съд Кърджали на срещи със славейковци

Магистрати от Районен съд – Кърджали продължават поредицата от срещи с ученици от Средно училище „ П.Р.Славейков“ – Кърджали по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

    В началото на месец февруари тази година Мариана Гунчева – съдия в Районен съд – Кърджали, представи пред десетокласници лекция на тема „Право на собственост и други вещни права. Защита при нарушения“. Занятието бе част от поредицата, представени през цялата учебна година по Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, реализирана съвместно между училища и органи на съдебната власт. В рамките на един учебен час съдия Гунчева запозна учениците с понятията „вещно право“ и „право на собственост“, видовете вещни права, както и с реда за осъществяване на правната защита на вещни права.

На 15 март 2024 г. Асен Черешаров – съдия в Районен съд – Кърджали, успя да грабне вниманието на десетокласниците от същото училище, като урокът между учениците и магистрата продължи и след края на учебния час. Темата за престъпленията против личността и против собствеността, наказателно отговорни лица, понятие за наказание, цел и видове, успя да предизвика интереса на подрастващите, които показаха интерес и познания, свързани с темата. С проявена активност под формата на диалог и примери от ежедневието, учениците задаваха въпроси и коментираха случаи от практиката по дела, част от които придобили и медийна известност. Извън темата, но представляващи интерес за децата, бяха задавани и въпроси, свързани с все  по-актуални напоследък теми, а именно: защита на пострадалите от домашно насилие, осигуряване на обществен ред, възможностите за защита в социалните мрежи, гражданскоправните способи за защита на нарушени права, както и въпроси, свързани с престъпленията против личността.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини