Обещание: 300-те топбандити в ареста до края на годината

Сн: http://bg.wikipedia.org

Главният прокурор Борис Велчев поиска срок до края на годината, за да бъде изпълнено обещанието за 250-300 знакови фигури от престъпния свят, които да са в ареста.

По думите му годините на прехода наистина са създали нездрави връзки между организираната престъпност, политици и органи на правоохранителната система, но отрече да е имало досега политически чадър и протекции над престъпността.

„Българският наказателен процес е тежък и сложен, формален. Спомнете си преди две години колко ключови имена бяха на свобода и колко от тях сега са на свобода", припомни Велчев и допълни, че за последните две години е свършена немалко работа.

Според него осъдителната присъда е единственият критерий за работата на прокуратурата, но тя не може да бъде самоцел.

Главният прокурор смята, че все повече прокурори не се примиряват да стоят и да чакат, а работят заедно с органите на МВР и ДАНС с хъс и професионализъм, което също е атестат за тяхната работа.

Велчев посочи, че с операция „Наглите" доста „нагли крайници" са отрязани, но не е сигурен дали всички мозъци са заловени.

Нагли има не само в чисто бандитския смисъл, организирана престъпност са и злоупотребите с еврофондове и големите схеми за източване на ДДС", каза главният прокурор и уточни, че там където има данни за извършено престъпление от бивши министри те вече са привлечени, но има и проверки, които все още текат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини